Thursday, May 3, 2012






Ini yang paling gemar dimainkan oleh portal-portal yang dikuasai pembangkang ... bermain dengan sentimen pihak polis sebagai kejam, zalim, ganas dan hentam keromo dalam menjalankan tugas seperti yang diamanahkan dibahu mereka.

Perlu diingat ...

Pihak polis juga mempunyai peraturan dan tatacara yang perlu diikuti sewaktu berhadapan dengan situasi yang mampu mengancam nyawa semasa menjalankan tugas.

Dan tatacara ini dikenali sebagai Standard Operating Procedure ... SOP.



"Merujuk kepada kejadian seorang anggota polis trafik mengacukan pistol ke arah para perusuh seperti yang dipaparkan dalam video : Cop Points Gun At Protester " oleh Syed Jaymal Zahidd bertarikh 2 hb Mei 2012.


Insiden ini adalah rentetan daripada kejadian sebuah kenderaan polis yang telah dibaling, dirempuh, dirosakkan dan akhirnya diterbalikkan oleh perusuh perusuh. Dalam masa yang sama, seorang anggota polis trafik yang berada dekat tempat kejadian pada ketika itu telah cuba mendapatkan bantuan, namun anggota polis tersebut telah dikepung oleh para perusuh.


Justeru itu, dalam usaha anggota tersebut untuk mengawal keselamatan diri dari para perusuh yang ramai dan agresif, maka angota polis tersebut telah mengeluarkan senjata api untuk tujuan keselamatan diri. Namun tiada tembakan yang dilepaskan dan para perusuh telah berundur dan keadaan menjadi reda. Tanpa berbuat demikian nyawa anggota polis tersebut dalam keadaan terancam memandankan jumlah perusuh yang ramai dan agresif.


Berdasarkan faktor tersebut tindakan anggota polis tersebut tidak menyalahi undang-undang dan "justifiied" (ada justifikasi).



Rakyat perlu melihat situasi ini dengan lebih luas dan terbuka. Ini yang mahu Anwar Ibrahim persembahkan sebagai kekejaman dan kezaliman polis terhadap rakyat.

Perlu diingat, Anwar Ibrahim sudah mengarahkan HINDRAF untuk mengadakan satu lagi demonstrasi besar-besaran di Brickfields pada 23 Mei 2012.

Tarkih yang sama sewaktu para belia menyambut Hari Belia Negara 2012.


Kebetulan? ...

Atau kerana BERSHIT 3.0 ini Anwar Ibrahim sudah tersilap perhitungan yang menyaksikan puak-puak BERSHIT 3.0 terpaksa memulakan provokasi terlebih dahulu terhadap pihak polis.



4 comments:

Abang Sayang said...

Utusan Wajib Tubuhkan segmen... sex - gay dan lesbian jika mahu tingkatkan jualan ( Lihat sendiri bukti Transformasi 1 Malaysia Berjaya )
1~BUKTI 1
2~BUKTI 2
3~BUKTI 3
4~BUKTI 4
5~BUKTI 5
6~BUKTI 6

Jangan segan2... Utusan Pasti Boleh Buat!!

zakzak said...

kalau mengikutkan kepada komen2 dan juga artikel2 di helenang.wordpress.com, HINDRAF sekarang nampaknya dah tak percaya dengan PR. dengan BN dah lama depa putus arang berkerat rotan.
malah rasanya ramai yg mengatakan x ramai org keturunan india yg hadir sama di BERSIH 3.0
yg pecahkan halangan atas arahan azmin tu toksah kira la. tu special breed.

merah mato said...

Salam perjuangan, mohon pautan & jadi rakan http://merahmato.blogspot.com
terima kasih
(blog tuan sy dah follow dan linkkan di blog sy)

Anonymous said...

kalau aku tembak je daripada nyawa sendiri melayang. nak tunggu orang naik gila bunuh kita dulu?