Friday, March 30, 2012





Sebelum ini GWM pernah mengeluarkan artikel Rafizi Ramli bakal di saman kali kedua kerana menyalahi BAFIA Act 1989 berkenaan Sekatan, Kerahsiaan, Kesalahan dan Penalti, gara-gara seronok benar tayang dokumen bank berkaitan dengan akaun NFCorp.






Masin benar mulut dan tulisan GWM ...


KUALA LUMPUR --- PKR strategy director Rafizi Ramli has seriously contravened the Banking and Financial Institutions Act 1989 (BAFIA) when he illegally distributed private and confidential bank account documents to the media for public dissemination and broadcast on 7 March, said National Feedlot Corporation (NFCorp).

NFCorp said Rafizi Ramli being a highly trained accountant and a member of the Institute of Chartered Accountants in England and Wales, as well as the Malaysian Institute of Accountants (MIA), should be familiar with the laws that prohibit public distribution of private and confidential bank account documents.

As such, NFCorp said Rafizi Ramli, Zuraida Kamaruddin and Nurul Izzah Anwar who collectively presided at the PKR news conference where the private and confidential bank account documents and credit ratings were revealed openly, should be investigated and charged for violating BAFIA.

klik seterusnya, RAFIZI AKAUNTAN BODOH



Cukup mustahil Akauntan Bertauliah yang mendapat kelulusan dari ICAEW (Institute of Chartered Accountants in England and Wales) dan ahli MIA (Malaysian Institute of Accountants) langsung tidak pernah belajar undang-undang berkaitan dengan BAFIA Act 1989, Akta Syarikat 1965.

Walhal subjek ini adalah mandatori dalam silibus para akauntan yang mahu mendapatkan tauliah dari ICAEW dan MACPA (Malaysian Association Of Certified Public Accountants)!



Ada dua kesilapan paling besar dilakukan Rafizi Ramli dalam kes ini:

1) Sabit kesalahan, beliau akan dikenakan hukuman penjara selama 3 tahun dan denda RM3 juta.

2) Lesen perbankan bank-bank berkenaan boleh ditarik balik oleh Bank Negara Malaysia.



Rasanya Rafizi Ramli tidak mempunyai masalah untuk dipenjara dan membayar denda RM 3 juta ... namun bagaimana pula kepada nasib pekerja dan pelanggan bank jika sekiranya lesen perbankan ini ditarik balik oleh Bank Negara Malaysia?

Rafizi Ramli belum tentu memikirkan sebab dan akibat (repercussion) tindakan yang beliau lakukan.

Eloklah jika sekiranya para pekerja bank yang terpaksa menganggur sementara akibat lesen perbankan bank berkenaan di tarik balik cari Rafizi Ramli ...

Sekolahkan budak Rafizi ni cukup-cukup.

Belum tentu seorang yang mempunyai kelayakan bertauliah sebagai akauntan pandai dan bijak ...



5 comments:

Anonymous said...

elok bebenor lah tu. mana2 kaki fitnah dalam pr tu bawa jer ke mahkamah, kemudian sumbat jer dalam penjara. padan muko mu!

Anonymous said...

Bro
Aku nak tahu sangat, kalau 3 mangkuk tu didapati bersalah dengan kesalahan jenayah yg mereka lakukan, adakah mangkuk2 tu layak menjadi wakil rakyat bertanding dalam PRU13? Bekas banduan pun boleh jadi MP dlm negara kita ni. Kalau penjawat awam dah kena buang kerja. Tolong ulas sikit.

Melayu Atas Pagar said...

SALAM ANON 12.55 AM

KALU DISABITKAN KESALAHAN, TAK BOLEH BERTANDING UNTUK PRU 13 ... ADA REKOD JENAYAH

cegah tipuan said...

gila politik, gila nak berkuasa, terima padah ikut sangat org gila kuasa..mana professionalism seorang accountant,.. berahsia apa sepatutnya,.. malaysia hancur dgn pengamal professional macam ni,tak beretika..padan muka.

Anonymous said...

BN ingat bila guna Bafia, dia boleh sorok duit Rakyat di salah guna & joli sakan oleh perasuah? NFC joli duit Rakyat tax payer's money, tanpa accountability,berlindung disebalik Bafia? Ingat Rakyat tak tahu ke mcmana Ada breach of trust? Perompak duit Rakyat boleh berlindung ke sebalik Bafia? Rasuah tak boleh dilindungi! Rakyat Akan hukum perasuah & party rasuah!