Sunday, March 11, 2012

Azmin dakwa negara bakal bankrap dan bakal mengikuti jejak negara Greece. Alasan paling mudah , hutang negara sudah mencapai 53 peratus (%) dari GDP atau KDNK.

Cuma GWM mahu berkongsi bersama data dibawah sebagai rujukan mereka yang mampu berfikir dengan baik.


Jadual ini menunjukkan jumlah hutang Singapura adalah sebanyak 105.8 peratus daripada KDNK. Manakala hutang Malaysia 52.4 peratus dari KDNK adalah lebih rendah berbanding dengan standard dunia dan standard European Union (EU).

Mampukah Azmin Ali berkata Singapura juga turut akan bankrap dalam masa beberapa tahun lagi? 

Atau Azmin Ali berani mengatakan Singapura akan terlebih dahulu bankrap berbanding dengan Malaysia?Atau berdasarkan kepada jadual dibawah ini ...


Seharusnya Jepun sudah terlebih dahulu bankrap kerana hutang negara tersebut mencapai 220 peratus dari KDNK berbanding dengan Greece 142.76 peratus dari KDNK.

Mengapa negara Greece yang hanya mempunyai hutang 142.76 peratus dari KDNK, terlebih dahulu bankrap, jika dibandingkan dengan negara Jepun?

Pasti Azmin Ali sukar untuk menjawab persoalan ini ...Banyak faktor lain yang perlu dilihat sebelum Azmi Ali terlalu gatal mulut mengatakan Malaysia sebagai negara yang bakal bankrap dalam tempoh beberapa tahun lagi.

Azmin Ali seharusnya melihat kepada nisbah hutang luar (external debts ratio), hutang negara dengan World Bank, IMF dan banyak faktor-faktor lain.


Barangkali Azmin Ali yang cerdik pandai ini boleh menerangkan mengapa negara Portugal, Ireland, Italy dan Spain kini berdepan dengan risiko bankrap dan 'bail out' dari Kesatuan Eropah?

Bandingkan sahaja rekod ekonomi keempat-empat negara ini dengan Malaysia.

Malaysia bakal bankrap? ... You ni dah gila Azmin Ali! 

You belajar ekonomi dengan siapa Azmin Ali?

Rafizi Ramli? Anwar Ibrahim? ...4 comments:

Nuar Berahi said...

Bro, taniah atas penjelasan di atas. Taubat aku tak undi FUCKATAN BABI penipu besar mengelirukan rakyat Malaysia dlm PRU akan datang.

Khatib Koyan said...

Kalau dah bos gaji RM1. Sebagai Pakar Ekonomi. Anak buah nak bayar berapa agaknya ia?

Anonymous said...

pelik lah..macam2 kenyataan depa buat..sekarang bankrap pulok doh...

apa kelulusan dia ni...?? pakar ke dia ni..??

langsung tak ada jasa puak2 PR ni utk negara yg diorg tahu buat kenyataan bodoh dan bingai utk keseronokan pecacai2 yg dah sememangnya bingai...

ingat rakyat malaysia bodoh mcm dia ni kee nak percaya...hehehee memang bodoh pemimpin PR ni...
dia ni jasa pada negara langsung tak ada tapi nak jadi hero tamil plak

memang negara akan bankrap KALAU dapat ke PR.. itu je yg aku tahu..

Anonymous said...

Kita kena pstikn bhw ada kumpulan2 individu yg tlh diberi suntikan bbilion dollar modal oleh Pelobi2 Yahudi yg mjadikn negara2 dunia yg x shaluan dgn mrk sbg 'game' mrk utk mnakluk dunia. Pelobi2 yg tdiri dr gol yg teramat kaya ddunia ini mpy satu bdn mgkaji khendak2 mnusia dn klemahan2 mnusia dn disimpulkn oleh mrk bhw utk mnawan mpgrhi dn mlemahkn mnusia dgn 2 aspek iaitu; duit & sex.
Pelobi Yahudi yg tlh mjadikn negara Amerika sbg "Perumah" mrk akn mjadikn pihak2 pbangkang ssbuah neg sasaran mrk sbg pgerak bg mcapai hasrat mrk. Biasanya mrk akan myajikan 2 aspek td dn mjanjikn mrk jawatan tinggi jika capai kjayaan.
Pihak pbangkang ssbuah neg biasanya akan dberi pakej duit Bbillion dollar yg blh mbeli sbuah Negara yg dpt mbeli Aqidah dn iman, yg blh mnukar slogan Islam kpd kbajikan dan bsama2 blueprint rancangn2 yg prlu dlakukn(wajib dilakukn) dn strategi yg patut dibuat serta pnasihat2 klas ttinggi mrk.
Kita sedia maklum bhw Utk mnakluk dunia Yahudi mpy 2 cabaran iaitu; komunis dn Islam. Komunis tlh dtumbangkn Dan kini giliran Islam pula.
Kita dpt lihat kejayaan2 mrk dlm Mguasai Iraq, Afghanistan, Libya, Mesir. Dan akhirnya mrk akn tepati jnji mjadikn dalang utama ini jawatan Presiden/PM boneka sementara hasil neg taklukn ghaib mrk akn disedut dr blkg tabir. Kita dpt lihat kmusnahan yg blaku bbeza sblm Tklukan tgn ghaib Yahudi ini. Segala maruah, hasil ,kdaulatN, Budaya, agama, keamanan dn kmakmurn Akan mjadi knangn yg x akn kembali. Yahudi mnepati jnji pmimpin ttapi Akan trjadi pmimpin baru x akn dpt mnepati jnji mrk kpd rakyat krn yg mbuat kputusan sbenar pd negara yg sbenarnya bknlah pmimpin yg baru dllantik itu ttapi kuasa sbenarnya adalh Yahudi. Ingatlah Yahudi x mberi begitu shj Wang mrk mlainkn mrk Akan mminta hasilnya. Hasilnya adalah tanahair.