Tuesday, March 27, 2012





Cukup menarik artikel Raja Petra Kamaruddin mendedahkan salahguna kuasa Anwar Ibrahim sewaktu berada dalam UMNO untuk menjatuhkan Tun Dr Mahathir dan Tun Ghafar Baba.

Yang pasti, penyokong tegar Anwar Ibrahim cukup tersentak dengan pendedahan yang dilakukan kerana selama ini Anwar Ibrahim adalah pemimpin paling maksum dan terpelihara dari sebarang dosa, rasuah, kronisme dan nepotisme.

RM 200 juta digunakan untuk menyingkirkan Tun Ghafar Baba dari kerusi Timbalan Presiden UMNO dan RM 445 juta digunakan untuk menjatuhkan Tun Dr Mahathir.

Kesemua wang diperolehi dari proksi, kroni dan sahabat beliau, taikun Cina ... Quek Leng Chan. I help you ... you help me, mantap!


Pada GWM, memang ada asas dakwaan dan tuduhan RPK terhadap Anwar Ibrahim. Asas dan dakwaan yang bukan sahaja telah lama diketahui oleh Lim Kit Siang dan Hadi Awang.

Demi kuasa, Yahudi pun ... Yahudilah, asalkan dapat merampas Putrajaya.



Persoalan paling menarik, siapa lagi yang pernah mendedahkan rasuah jutaan ringgit untuk menyingkirkan Tun Ghafar baba dan Tun Dr Mahathir selain dari RPK?


Dalam Wikipedia, cukup jelas menyatakan Anwar Ibrahim menggunakan kuasa dan pengaruh sebagai Menteri Kewangan sewaktu dalam kerajaan melakukan rasuah dan politik wang untuk menyingkirkan Tun Ghafar Baba.



Begitu juga dengan pendedahan wartawan luar, Ian Stewart melalui buku beliau The Mahathir Legacy: A Nation Divided, a Region at Risk. , bagaimana Anwar Ibrahim melakukan rasuah politik paling kotor dalam sejarah UMNO untuk menumbangkan Tun Ghafar Baba.

(NOTA : Ian Stewart memulakan kerjaya kewartawanan pada tahun 1950-an bertugas sebagai penulis/wartawan Selatan Pasifik untuk New York Times pada tahun 1974, seorang wartawan bebas yang dihormati kini menetap di Singapura. Turut menjadi penulis/wartawan bagi The Australia dan South China Post bagi artikel politik di Malaysia.)


Amat jelas pada tahun 1993 dimana beliau (Anwar Ibrahim) menggunakan rangkaian kawan-kawan, kemahiran sebagai pemidato dan sejumlah wang tunai yang besar untuk mendapatkan sokongan yang cukup bagi merampas kedudukan Timbalan Presiden UMNO dan menggantikan Ghafar Baba.

Menjelang tahun 1990-an politik wang semakin merebak kedalam UMNO, dari cawangan dan bahagian terkecil sehingga kepada barisan kanan parti, dan Anwar menggunakan sepenuhnya politik wang dan sistem naungan untuk kepentingannya.




Manakala pengikut Anwar - seperti yang disaksikan dengan mata kepala saya sendiri (Ian Stewart, penulis buku) dan wartawan-wartawan lain - telah menyerahkan paket wang untuk memperolehi sokongan pemimpin-pemimpin bahagian UMNO dalam kempen beliau menentang Ghafar Baba pada tahun 1993, Anwar telah berjaya mendapatkan sokongan mereka yang berpengaruh dalam parti dan menjanjikan jawatan penting dalam membentuk kerajaan setelah beliau mengambil alih kedudukan Dr Mahathir.



Bagaimana dengan wartawan dan penulis buku politk tempatan yang turut mengetahui nafsu rakus Anwar Ibrahim melakukan rasuah politik wang sewaktu dalam UMNO, namun mendiamkan diri kerana Anugerah Tuhan ini sudah berada dalam kem yang sama.

Dua ekor badut sarkas pembangkang, Ahmad Lutfi Othman dan Mohd Sayuti Omar a.k.a blogger MSO cukup masak mengenai politik wang dan rasuah yang diamalkan oleh Anwar Ibrahim sejak dalam UMNO.



Bak kata Mohd Sayuti Omar dalam bukunya ...

Stail dan budaya Anwar sebagai "budaya untuk membuncitkan perut sendiri". Anwar banyak memikir dan menyusun strategi untuk kepentingan dirinya sehingga mengabaikan tanggungjawab kepada rakyat. Beliau lebih memikir serta mencaturkan macam mana hendak menguasai UMNO, daripada memikir macam mana hendak mengubahkan dasar pendidikan negara yang lebih kemas dan mengikut keredhaan Allah. ... Tindakan Anwar membuat klik dan menyusun kemnya

Anwar dengan skandal kewangan yang didakwa telah dilakukan oleh dua orang kepercayaannya: "Anwar dikatakan lelah menasihat kedua pegawainya itu meletakkan jawatan dalam masa 24 jam. Salah seorang yang dipecat katanya berangkat ke London untuk melanjutkan pelajaran. Kedua orang harapan Anwar ini dikatakan terlibat menipu sebuah syarikat ... yang berjumlah ratusan ribu ringgit.



Berapa lama lagi rakyat perlu berterusan mendengar pembohongan Anwar Ibrahim kononnya mahu menghapuskan rasuah kerana beliaulah Bapa Rasuah & Politik Wang No.1 UMNO suatu ketika dahulu.




14 comments:

Anonymous said...

anuar adalah manusia paling bangsat dalam masyarakat melayu.

Anonymous said...

anwar bangdat sungguh gila kuasa sgt,,,
rakus merampas kuasa dan ini lah yg dilakukan anwar akrg ini merampas kuasa secara ganas melalui demontrasi ganas,,

nafsu giler kuasa,,,babgsat anwar

Anonymous said...

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

Abukabir said...

Saya adalah satu-satunya ahli perwakilan Bahagian Kemaman yang mencalonkan Tun Ghaffar dalam mesyuarat perwakilan Bahagian untuk menentang pencalonan Anwar. Tetapi hanya mendapat kurang daripada 10 undi. Malang sekali...

Anonymous said...

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Puki laa kau....semua tempat/blog ko promote ko punya Pelaburan kencing!!!!

Anonymous said...

anwar ibrahim hanjing...penyokong pakatan rakyat pn hanjing.

Anonymous said...

patut lar anwar terdesak untuk jadi PM... banyak hutang dengan kroni2 dan tauke2 rupanya... tergadai lar negara bila anwar berkuasa... kita mesti bungkuskan pembangkang dlm PRU nanti... jangan kasi sedikit ruang pun utk mereka ini... hapuskan DAPigs, lenyapkan Parti Agama Sesat, bako DongZong KangKong, terajang Parti Liwat PKR...

Anonymous said...

Terkenang macamana tindakan Anwar ke atas Arwah Dato' Abd Raman Suliman bila Bahagian Parit Buntar mencalonkan Tun Ghaffar pada masa tu...tindakbalas Anwar selepas tu ialah dengan tidak pilih Raman Suliman sebagai calon pilihanraya..bagi mengaburi mata Dr. Mahadhir, calon bernama Abd Rahman Sulaiman(Pengerusi Bernama)di calonkan Anwar sehingga saat2 akhir baru lah Dr. Mahadhir sedar, calon BN bagi Parit Buntar bukan Abdul Rahman yg disangka2nya. Saya sebenarnya tidak bermasalah dengan Rahman Bernama..tapi politik kroni yang dihina & dimomokkan Anwar sebagai amalan UMNO hakikatnya Anwar lah pelopornya...
Aku tak sanggup ber PM kan manusia bernama Anwar yg penuh dengan tipudaya nih...pandangan org lain tentang dia aku tak kisah tapi pada pandangan aku, hipokrit Anwar ternampak nyata..dia mesti dihalang & disingkir..dia bukan pemimpin anugerah Tuhan untuk Malaysia Amnya & untuk AKU secara khususnya..

DinDesa Bagan Tiang Perak

Abdul halim helmy Mahamad ramli said...

sesungguhnya...inilah pemusnah bangsa sendiri....sekarang lihatlah siapa yg senang lenang....

Abdul halim helmy Mahamad ramli said...

sesungguhnya...inilah pemusnah bangsa sendiri....sekarang lihatlah siapa yg senang lenang....

Anonymous said...

anwar dan pengikut serta penyokong yang sanggup bersekongkol dengan pariah dan DAP adalah manusia paling bangsat yang pernah ada di muka bumi ini..

Anonymous said...

SYAITAN BERTOPENG MANUSIA. NAK JADI PM SBB DIA DAH PLAN NAK GADAI MALAYSIA PADA YAHUDI.

Anonymous said...

membabikan diri bila menyanjung si bangsat ni...

Anonymous said...

6 BULAN SEBELUM DIA JATUH AKU KATA PD SALAH SATU ORG KUATNYA nuar tk kn jadi pm , org kuat ni pangil tun m mcm2 penghinaan skrg jual proton tun m , jika dia bca ni patut terjun longkang - bekas2 kakitngan peliwat ni patut tanya bini2 kamu ada kena tibai dgn SETAN NUAR and bini2 yg lakinya kerja dgn nuar tanya kena liwat ke tidak -ramai laki jadi dayus sbb sekor ni- apa manusia ke apa