Friday, August 3, 2012



Untuk seorang yang baru sahaja dituduh di mahkamah dalam isu BAFIA, nampaknya Rafizi memang tak pandai duduk diam. Secara bersahaja, Rafizi menubuhkan sebuah lagi NGO baru yang dikatakan bakal menjadi tapak perjuangan Rafizi di dalam PKR.

Kita semua tahu, nasib politik Rafizi di dalam parti tidaklah begitu bagus. Bertanding (cuba untuk bertanding) dan kemudiannya tarik diri. Shamsul Iskandar pun tak mampu Rafizi tewaskan, kerana Sam adalah ‘adik angkat’ kepada Azmin.

NOW – memang ditubuhkan, selari dengan tarikh pilihanraya yang semakin hampir. Semua orang dalam PKR tahu, mereka sedang menantikan DANA besar dari Turki yang dikatakan akan tiba ke pantai Malaysia dalam banyak cara dan kaedah.

Semuanya memerlukan transaksi yang sahih dan bernas. Makanya, memang menjadi tanggungjawab besar PKR, untuk memastikan DANA besar ini sampai dalam keadaan yang selamat.


Syarat Turki (Erdogan) mudah sahaja. Semuanya mesti dilakukan secara sah. Zaman untuk memberi dana secara songlap dan gelap dah berlalu. Kalau ada pun, ianya dari sumber yang lain – dan bukan dari Turki.

Memang ada platform lain yang boleh digunapakai: akaun SUARAM, akaun Malaysiakini, akaun parti – tapi bagi pastikan kawalan penuh kepada wang Turki, NOW ditubuhkan.

Signatories – Anwar, Azizah dan seorang akauntan lain. Orang lain jangan ganggu. Azmin juga tak terlibat.

Agenda NOW adalah seperti berikut:-

1. Berfungsi sebagai badan pemantau yang menilai secara berkala prestasi urustadbir, tata kelola (governance) dan ketelusan kerajaan dan agensinya (termasuk syarikat berkaitan kerajaan);

2. Berfungsi untuk mendedahkan skandal-skandal besar yang cuba dilindungi oleh mana-mana badan yang berkepentingan awam;

3. Melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat (Whistleblower Protection Fund) yang menanggung kos guaman, kos hilang sara diri dan lain-lain;

4. Menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan lebih ramai pemberi maklumat tampil ke hadapan; dan

5. Melatih lebih ramai aktivis yang berkemahiran menganalisa skandal dan melakukan pendedahan.

Mewah Rafizi lepas ni layan dana Turki!


sumber : GELAGAT ANWAR

3 comments:

Mordechai Kuchai said...

Duit Yahudi tu. Mana duit tu nak di bersihkan kalau bukan melalui Turki negara yang rapat dan dekat dengan Yahudi.

Bertuah kerajaan Turki nak bagi. Dia pun jaga akaun negara dia. Nak kena jawab dengan rakyat.

Menyokong pembangkang Bererti campurtangan urusan dalaman Malaysia yang tidak lah sangat membawa faedah kepada Turki secara strategy.

Dah la jauh kecil pula. Turki secara prinsipnya tak sibuk nak mengebangkan kuasa di dunia pasal dalam Euro pun terpinggir. Mendapat tempat dalam Euro itu matlamatnya.

Anonymous said...

layarilah laman portal web berita yang disediakan PERCUMA tanpa perlu melanggan Freemalaysiakini2.com , sebarkan kepada rakan-rakan anda.

Anonymous said...

Woi mangkok2 UMNGOK. wakakakaka kau buat hikayat apa ni tanpa ada bukti duit tu dari turkey.. wooo anwar dok kerap sebut pasal sahabatnya dari turkey.. pencacai UMNGOK dok spin semua isu dan duit dari turkey wakakakaka.. duit yahudi.. wakakakaka.. suaram dah cabar buktikan duti depa dari mana utusan senyap.. Nak tanya duit utusan sapa yang support. BN ke rakyat? wakakakaka..

Peduli apa dia nak tubuh NOW ke LATEST ke.. yang penting penubuhan itu bertujuan baik dan memantau. Apa Bee end dan penyokong depa nak risau kalau tak buat salah.. wakakakaka.. tak dapat nak mentedarah duit rakyat lagi ke? wakakakaka.