Thursday, July 12, 2012

Anwar Ibrahim terpaksa meminta bantuan 'nyawa politik' dari Lim Guan Eng.




Hari ini dalam sejarah ... Anwar Ibrahim terpaksa meminta bantuan rakan 'skandal seks'nya, Lim Guan Eng untuk menyelamatkan karier politik yang semakin kabur.

GWM ketawa besar dengan artikel dari Malaysian Insider semalam ...

“Our government debt has increased by five times from RM89 billion in 1997 to RM470 billion as at March 2012 compared to the increase in GDP (Gross Domestic Product) by only threefold.... which is why we want Anwar as the new prime minister to turn around the deficit budget into a surplus budget.

Pointing to Putrajaya’s recent RM13.8 billion 2012 supplementary budget, Lim said that by year end, government debt was likely to soar beyond RM500 billion.

“And this does not even include the worrying increase in the contingent liabilities that are not officially on the books amounting to nearly RM110 billion.

“If contingent liabilities are added to official government debt, our debt would increase to more than RM600 billion or RM 21,500 each to be paid by the 28 million Malaysians,” he said.

Dengan kata lain, Lim 'Rainbow' Guan Eng yakin negara bakal bangkrap dengan cara kerajaan BN mengendalikan ekonomi negara.

Tidak cukup dengan kenyataan di portal Malaysian Insider, 'apek curang dengan bini' ini turut memuatkan artikel pembohong dalam blog beliau.


Hanya Anwar Ibrahim yang mampu menyelamatkan ekonomi negara yang kian meruncing. Negara bakal bangkrap menjelang 2019. Anwar Ibrahim adalah satu-satunya harapan Malaysia.

Guan Eng, Guan Eng ...



Jangan ditanya mengenai blog-blog pro pembangkang. Sudah menjadi lumrah, puak-puak ini pantas 'pick up' artikel dari Malaysian Insider. Segala bentuk 'spin' dikeluarkan.

Agak melucukan, rekod Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan selama 8 tahun perlu diambil kira. Pakatan Rakyat menjangkakan negara akan bangkrap jika BN terus diberi kuasa. Nyata permainan persepsi cuba dilakukan dengan baik.

Lim 'Rainbow' Guan Eng dan pembangkang terpaksa menggunakan helah (trick) pertambahan hutang negara berbanding KDNK (increasing debt to GDP ratio) untuk menaikkan kembali imej dan menyelamatkan karier politik Anwar Ibrahim.

Bagaimana jika GWM katakan negara tidak akan bangkrap menjelang tahun 2019.

Mungkin penjelasan GWM agak panjang, namun perlu dilakukan untuk menepis fitnah dan pembohongan pembangkang.



Malaysia Tidak Akan Bangkrap

Malaysia masih belum lagi ditakdirkan untuk bangkrap, mungkin hutang awam (public debt) cukup tinggi bagi rakyat marhaen melihatnya.

Hakikatnya hutang Malaysia berbanding nisbah KDNK masih berada pada tahap yang mudah dikendalikan ... jauh lebih rendah daripada negara-negara yang paling maju di Barat di Eropah dan Amerika Syarikat. Negara-negara ini mempunyai nisbah hutang yang lebih tinggi.

Lihat carta dibawah, kajian yang dilakukan Moody's Analytics bagi negara-negara yang dijangka dan diramal akan mengalami situasi bangkrap.





Kajian yang dijalankan oleh badan professional ini sejak dari 2007 hingga 2010 cukup jelas menunjukkan Greece, Italy, Portugal, France akan mengalami situasi 'negara bankrap' dalam tempoh lima tahun akan datang (bermakna tahun 2015 adalah tahun yang cukup genting bagi lima negara ini).

China dan Jepun masih lagi berada ditahap 'hutang dan kredit awam' yang boleh dikendalikan.

Dimanakah fakta yang dirujuk oleh Lim 'Rainbow' Guan Eng bahawa negara bakal bankrap menjelang 2019? ... Jika kajian oleh badan professional ini langsung tidak meletakkan Malaysia sebagai negara yang dikaji sejak dari tahun 2007.



Bagaimana pula dengan kajian yang dilakukan oleh badan professional CMA Global Sovereign, salah satu badan penganalisis ekonomi dunia?

Kajian yang dilakukan berpandukan kepada Cumulative Probability of Default (CPD).




CPD adalah kuantiti kebarangkalian negara tidak dapat untuk memenuhi obligasi hutang sepanjang tempoh masa yang diberikan. CDS ini turut dan termasuk melihat kebarangkalian penstrukturan semula hutang sesebuah negara.

Dimanakah kedudukan Malaysia? ...

Adakah negara menduduki carta teratas negara yang tidak mampu memenuhi obligasi hutang sepanjang tempoh masa yang diberikan serta tidak mampu melakukan penstrukturan semula hutang?


Malaysia langsung tidak tersenarai dalam negara-negara yang mempunyai masalah untuk menyelesaikan hutang (public debt) atau mempunyai masalah untuk melakukan penstrukturan semula hutang negara.

Dimanakah fakta yang dirujuk oleh Lim 'Rainbow' Guan Eng bahawa negara bakal bankrap menjelang 2019 kerana tidak lagi mampu untuk menguruskan hutang (public debt)?



Nisbah Hutang Berbanding KDNK (debt to GDP ratio)

Bagaimana pula dengan nisbah hutang berbanding KDNK Malaysia jika dibandingkan dengan negara-negara lain.




Malaysia masih lagi berada ditahap baik untuk mengawal jumlah hutang (public debt) jika dibandingkan dengan dua negara kuasa ekonomi ini.



Mengapa negara Greece bermasalah?

Masalah utama Greece sebenarnya bukan disebabkan pinjaman yang dilakukan terlalu besar namun lebih kepada kerajaan negara tersebut terlebih belanja (overspending) dan diluar kemampuan.

Greece kini tidak mampu menghasilkan barangan dan perkhidmatan yang mencukupi untuk membayar balik gaji sektor awam malah hutang awam (public debts).

Contoh paling mudah adalah kenaikan mendadak gaji sektor awam 50 (%) peratus bermula dari tahun 1999 hingga 2007. Ini adalah kesilapan besar kerajaan negara tersebut yang menaikkan gaji sektor awam selama 8 tahun berturut-turut.

Hasilnya ... kerajaan negara Greece terlebih belanja ... defisit bajet melambung dan berada di luar kawalan.



Kerajaan BN bukanlah terlalu cuai dan bodoh untuk meletakkan negara dalam keadaan bankrap seperti yang didakwa oleh Lim 'Rainbow' Guan Eng.

'Track Record' kerajaan BN telah terbukti selama memegang tampuk pentadbiran negara.


Rakyat perlu melihat apa yang tersirat disebalik 'lambungan menggila' Lim 'Rainbow' Guan Eng terhadap Anwar Ibrahim.

Bukan pasal ekonomi pun sebenarnya ... Memang tak ada asas lain pun untuk DAP lambung Anwar sebagai Perdana Menteri.

Namun kalau dilihat secara terperinci, kenyataan Lim 'Rainbow' Guan Eng ini sudah mampu membayangkan beberapa perkara:

1) DAP tidak peduli dengan masalah moral Anwar Ibrahim
2) DAP tidak mahu manusia dalam PAS menjadi Perdana Menteri (ketua) kepada Pakatan Rakyat. (Apa yang PAS tahu untuk mengurus ekonomi dan pentadbiran. Kelantan pun hancur ...)

3) Anwar tidak boleh bersara – kerana ia akan membuka ruang kepada Haji Hadi untuk menjadi Perdana Menteri.

4) DAP tidak boleh terima Hudud dalam apa sahaja keadaan.
5) DAP memang fobia dengan isu Bumiputera.

Lebih baik DAP melantik seorang ‘Melayu’ yang sanggup menyerang ekonomi ‘Melayu’ sendiri adalah satu kelebihan politik kepada DAP.

Bukan begitu Anwar Ibrahim ... Orang kampung lu boleh tipu la Anwar!



3 comments:

CCZ said...

Cayalah...memang class punya artikel...

Anonymous said...

Punaisihat RM1 nak betulkan ekonomi negara?

Selangor dari Negeri Harimau sampai jadi kucing kurap dikerjakan oleh Punaisihat RM1.

Masa dia jadi Menteri Kewangan credit card interest di naikkan ke 15% (Akal ada ke?) dan interest pinjaman bank juga di naikkan sehingga sukar untuk membuat pinjaman bank.

Ini semua menyebabkan ekonomi tak bergerak. Perniagaan dah tentu perlukan bank. Perbelanjaan lebihan dari kad kredit juga hilang.

Mati peniaga. Bukan perniagaan teras ekonomi?

Lim Guan Eng saja jer sebab tindakan selepas lembu RM1 jadi PM ialah buka pekung Anuwar secara rasmi oleh perisik Singapore dan LGE serta kuncunya menjadi tulang belakang pemerintah.

Senang lah Singapore nak kapur tanah kita. Singapore ni dah gila tanah.Duit banyak tak guna kalau tanah tak ada.

Di janjikan Anuwar jadi President pertama Malaysia selepas perlembagaan di jahanamkan.

Melayu belum bodoh lagi LGE. Dalam dunia yang pernah berkuasa adalah Arab, Eropah dan Mongolia. China belum lagi hahahaha pasal apa? Kelentong lebih. Sebab tu pelik China sampai bila pun tak maju maju dalam apa bidang pun walau duit banyak.

YB Raz said...

campak je cina ni kedalam laut..buang masa je layan cina celaka ni