Thursday, July 19, 2012


Dato’ Hj. Abdul Rahman bin Ibrahim, Ketua Eksekutif Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) dikatakan menghadapi bahaya dipecat kerana telah memalukan PAS dalam isu pembelian saham FGVH.

Dato’ Abdul Rahman sebelum ini mengesahkan yang PKNK membeli sejumlah 500,000 saham FGVH yang menjadi kontroversi kerana mendapat tentangan hebat dari pembangkang.

Tindakan beliau menjadi tamparan hebat kepada Dato’ Seri Azizan Razak, Menteri Besar Kedah kerana bertentangan dengan pendirian dan perjuangan Pakatan Rakyat.

Mazlan Aliman, yang menjadi ‘juara’ isu ini di dalam PAS dikatakan amat berang dengan tindakan tersebut serta menyuarakan ketidakpuasan hatinya kepada kepimpinan PAS pusat.

PAS pusat sebelum ini telah mengeluarkan arahan khas kerahan kepada ahli-ahli mereka agar memberi kerjasama kepada Mazlan Aliman dengan turun beramai-ramai ke Perhimpunan Oren Sabtu lepas yang bertujuan memohon penggantungan saham FGVH.

Dengan tindakan PKNK membeli saham tersebut, telah meletakkan PAS dalam keadaan sukar, malah pelik, manakala Mazlan Aliman pula dilihat sebagai badut.

Penentangan terhadap penyenaraian FGVH bukan isu kecil. Isu ini telah diperbesarkan dengan sebesar-besarnya oleh PAS untuk dijadikan antara isu utama bagi menghadapi pilihanraya.

Justeru, tindakan PKNK membeli saham yang ditentang PAS pastinya merupakan satu kesalahan yang amat besar. Untuk itu, seseorang perlu dipertanggungjawabkan atau dihukum kerananya.

Dato’ Seri Azizan Razak yang sentiasa kabur, keliru dan ‘kosong’, cuba memperbaiki keadaan dengan menyatakan bahawa apa yang terjadi ialah masalah teknikal semata-mata dan PKNK boleh saja menjual kembali saham tersebut.

Jelas, beliau yang merupakan Pengerusi PKNK, telah mengambil sikap enggan bertanggungjawab, seperti biasa. Oleh yang demikian, kesalahan kini terletak seratus peratus di bahu Dato’ Abdul Rahman, Ketua Eksekutif PKNK.

Sedangkan keputusan yang diambil oleh Dato’ Abdul Rahman pastinya bukan berupa keputusan peribadi, tetapi keputusan Ahli-ahli Lembaga Pengarah serta pihak pengurusan PKNK.

Tidak mungkin bagi beliau untuk bertindak melabur sejumlah lebih RM2 juta wang PKNK tanpa berunding dan tanpa kelulusan ahli-ahli lembaga pengarah.

Dato’ Abdul Rahman adalah ‘orang lama’ dalam PKNK dan beliau mendaki anak tangga ke atas dengan mengikut jalan yang lurus dan secara perlahan-lahan. Berlatarbelakang pendidikan di Santa Clara University, USA dan University Malaya,

beliau adalah antara ‘beberapa kerat’ pegawai-pegawai kerajaan di Kedah yang berwibawa, berdedikasi dan berkelayakan.

Dengan pengalaman kerja yang merangkumi bidang hartanah, pelaburan, pembangunan dan pengurusan di beberapa organisasi termasuk Bank Negara, Bina Darulaman, KTPC, KSDC Insurance dan berbagai-bagai lagi, beliau merupakan aset penting, bukan sahaja bagi PKNK tetapi juga negeri Kedah.

Sudah tentulah dengan ilmu dan pengalaman yang dimiliki beliau, cadangan membeli saham FGVH merupakan cadangan yang telah difikir dan ditimbangnya masak-masak. Beliau pastinya melihat keuntungan dari pembelian itu.

Malang sekali apabila beliau kini menghadapi tekanan agar menjual kembali saham tersebut.

Nampaknya, segala pengalaman dan ilmu Dato’ Abdul Rahman ini tidak diambilkira oleh PAS yang meletakkan politik mengatasi segala-galanya.

Dato’ Abdul Rahman kemungkinan besar akan dijadikan kambing hitam dalam isu ini bagi menyelamatkan maruah Azizan dan meredakan kemarahan PAS.

Jika ini berlaku, maka PKNK akan mengalami dua kali kerugian iaitu kerana menjual kembali saham FGVH dan juga kerana kehilangan kepimpinan Dato’ Abdul Rahman.

Namun, semua ini tidak menjadi masalah bagi PAS, asalkan mereka mempunyai isu atau bahan untuk berceramah dan berkempen dalam pilihanraya nanti. Jika tindakan mereka merugikan rakyat, negeri atau negara, ia bukanlah masalah bagi mereka.4 comments:

Anonymous said...

Da PAS memang parti laknat, sbb tu apa yg dibuat semuanya menyusahkan org lain., bukan saja kepada Kedah, bahkan negara.. jadi, peringatlah wahai rakyat sekalian. yang mana layak mengundi tu, mesti tau undi pihak mana yang bole membela nasib kamu sekalian.. mahfuz, mahfiz, mahpus..mampus. ahli parlimen LCE..

Anonymous said...

PKNK, bukan Parti Pas, bila umno/Bn memerintah, PKNK tetap sama iaitu Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah, jadi funsi Perbadanan sebuah negeri meningkat ekonomi serta memajukan sesebuah Negeri dengan erti kata sebenar mencari duit/keuntungan (pelaburan) bagi negeri tersebut, jadi apa salahnya CEO PKNK membeli saham Felda secara sah & nyata saham tersebut akan membawa keuntungan kpd PKNK bila disimpan ataupun dijual, sebab itulah jika kita tidak berilmu dlm perniagaan/ekonomi kita jangan menunjuk pandai, lebih2 lagi mencampur adukan politik dengan perniagaan, inilah yang terjadi sekarang dengan Pas terutama Mahfuz, idea elek, pemikiran selekeh,yang dia tahu nak bangkang memanjang, apa saja nak dikait dgn politk, pekak ne bukan tahu, yang China dok meruap sangat dekat Felda kerana Felda orang Melayu punya, cuba bolih dekat depa, pasti depa diam punya, olih itu sedarlah wahai Melayu Pas ooi.

Anonymous said...

Salah satu lagi tindakan Kerajaan Negeri Kedah yg bakal melingkupkan pentadbiran negeri. Ada tangan-tangan dan kroni MB yg dah dok berkira-kira nak pegang jawatan CEO PKNK. Lubuk duit katakan. Mungkin sepupu MB kot.

YB Raz said...

PKNK tu xde ahli pas ke? lepas ni meroyan puak pas nak pegang jawatan tinggi dalam PKNK atas alasan PKNK tak nak ikut sunah nik ajis..