Wednesday, July 4, 2012


Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) menafikan laporan kononnya suruhanjaya tersebut membuat pemeriksaan ke atas premis kumpulan hak asasi manusia, Suara Rakyat Malaysia (Suaram) petang semalam.

SSM sebaliknya melalui satu kenyataan media menjelaskan bahawa pihaknya membuat pemeriksaan terhadap syarikat Suara Inisiatif Sdn. Bhd. (Suara Inisiatif) di premis yang terletak di Gasing Indah, Petaling Jaya, Selangor tersebut.

“SSM menjalankan pemeriksaan rutin ke atas Suara Inisiatif yang dikaitkan dengan Suaram di premis perniagaan tersebut. Pemeriksaan yang dijalankan SSM untuk memastikan syarikat mematuhi peruntukkan Akta Syarikat 1965 seperti yang biasa dijalankan terhadap syarikat lain,” kata kenyataan itu hari ini.

Menurut kenyataan itu, pegawai SSM dibenarkan oleh undang-undang untuk memasuki mana-mana premis bagi tujuan tersebut mengikuti Seksyen 7B Akta Syarikat 1965 tanpa memerlukan waran untuk menjalankan pemeriksaan rutin tersebut.

Justeru, kata kenyataan itu, laporan sebuah portal berita bahawa sekumpulan pegawai SSM terpaksa berpatah balik semasa hendak melakukan pemeriksaan ke atas premis tersebut kerana waran tidak sah petang semalam sebagai tidak tepat.


Sehubungan itu, SSM menggesa semua pihak memberi kerjasama kepada pegawai SSM dalam menjalankan tugas mereka.

Sebuah portal berita semalam melaporkan sekumpulan pegawai SSM yang datang untuk melakukan ‘pemeriksaan rutin “di premis kumpulan hak asasi manusia, Suaram, pada kira-kira jam 3 petang terpaksa berpatah balik kerana waran mereka tidak sah.

Penyelaras Suaram, Cynthia Gabriel dipetik berkata, waran mesti ditandatangani oleh pendaftar tetapi waran berkenaan tidak ditandatangani dan kumpulan pegawai SSM tersebut hanya disertai seorang timbalan.

Menurut Gabriel, pegawai dari SSM itu mahu menemubual kakitangan Suaram serta melihat dokumen dan akaunnya.

Sebuah akhbar pada 1 Julai lalu melaporkan Jaringan Melayu Malaysia (JMM) meminta Suaram menjelaskan kedudukan sebenar pertubuhan itu kerana semakan di SSM mendapati ia merupakan syarikat swasta yang mempunyai pendapatan lebih RM900,000 pada tempoh 2009 dan 2010.

Presidennya, Azwanddin Hamzah dilapor berkata, menerusi semakan dokumen awam SSM, Suaram adalah sebuah syarikat yang didaftarkan atas nama Suara Inisiatif Sdn. Bhd. dengan modal berbayar RM2 dan bukan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

sumber : AIDC


Mengapa Cynthia Gabriel panik apabila SSM datang untuk melakukan pemeriksaan rutin terhadap syarikat Suara Inisiatif Sdn. Bhd. (Suara Inisiatif).

Lu tara baca ka Seksyen 7B Akta Syarikat 1965? ... SSM dibenarkan melakukan pemeriksaan Tanpa Waran bagi mana-mana syarikat yang ditubuhkan dibawah akta ini.

Pelik ... Mengapa Cynthia Gabriel terpaksa berbohong mengatakan sekumpulan pegawai SSM terpaksa berpatah balik semasa hendak melakukan pemeriksaan ke atas premis Suara Inisiatif?

Penafian ini sekaligus menjawab persoalan utama ...

"Menurut Gabriel, pegawai dari SSM itu mahu menemubual kakitangan Suaram serta melihat dokumen dan akaunnya."Memang benarlah SUARAM didaftarkan dibawah Akta Syarikat 1965 dan berdaftar dengan SSM sebagai Suara Inisiatif Sdn. Bhd. (Suara Inisiatif).

Kantol ...4 comments:

Anonymous said...

pukimak lancau SUARAM memang lahanat dan PEMBOHONG TERBESAR... seperti dasar SUARAM menyebarkan pembohongan kemerata tempat... pindek punya PARYA!

Anonymous said...

NGO konon...penipu besar punya kafir!

Anonymous said...

You orang semua bodohkah? Suaram itu kompeni didaftarkan atas arahan AlJuburi. Siapa lagi !!! Bukan arahan orang Israel ???

Anonymous said...

LHDNM kena audit company ni...