Monday, March 25, 2013


Kerajaan Filipina mungkin mengemukakan tuntutannya ke atas Sabah selepas Setiausaha Kehakiman, Leila de Lima hari ini membayangkan akan berbuat demikian.

Akhbar Filipina melaporkan, perkara itu mungkin berlaku selepas De Lima mengesahkan bahawa Jabatan Kehakiman telah mengemukakan satu cadangan daripada sudut undang-undang kepada Presiden Benigno Aquino III berhubung tuntutan tersebut.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan kandungan dokumen berkenaan.


De Lima berkata, Filipina mungkin mengemukakan isu tersebut kepada 'tribunal berkaitan'.

"Persoalan yang timbul sekarang, adakah kami mempunyai alasan kukuh dan sah jika membawa perkara ini kepada tribunal berkaitan," katanya kepada wartawan di Persidangan Kumpulan Pakar Persaingan ASEAN di sini hari ini.

Beliau berkata, Jabatan Kehakiman telah melakukan kajian daripada aspek undang-undang berhubung tuntutan ke atas Sabah dan mengemukakan cadangan itu kepada Aquino untuk diluluskan.


"Terpulang kepada Presiden sama ada beliau mahu menimbang kajian itu atau tidak," katanya.

Aquino sebelum ini dilapor menugaskan Jabatan Kehakiman dan Jabatan Luar supaya meneliti kesahihan tuntutan Kiram ke atas Sabah.

Menurut beliau, isu pemilikan Sabah oleh pengikut Jamalul Kiram III adalah satu pengulangan sejarah, ketika bekas Presiden, Ferdinand Marcos melancarkan rancangan untuk menceroboh Sabah pada 1968, yang dikenali sebagai pembunuhan Jabidah.

8 comments:

Anonymous said...

NUwar, keturunan dia dan sekutu dia adalah bala tentera dajjal...

Anonymous said...

gambar di atas tu bukan anuwar.. itu la pelakon china doll

Anonymous said...

Mimpi orang miskin begitulah. Bukan saja Sos Tiram miskin kerajaan Filipina pun miskin.

Nak bangunkan 7,000 pulau banyak pakai duit dan ambil masa. Sabah kira negeri segera, semua dah siap. Seronok lah si miskin.

Boleh lah ni di namakan, "Hikayat Si Miskin".

Harap mimpi berwarna untuk Filipina

Anonymous said...

Memang pantat. Cakap sandiwara. Tak kan sandiwara najib sampai nk lepaskn sabah. Kalau sandiwara nuar ye la

Anonymous said...

Memang sial la anuar ni...aku sumpah mampos kena tembak petir la...vavi btul

Anonymous said...

JANGAN LAYAN ORG GILA..DIA NK BUAT TUNTUTAN,BIAR DIA BUAT..KITA TAK PAYAH LAYAN..KITA BOLEH TUNJUKKAN KEPUTUSAN ICJ YG DULU..KALAU DIORANG DAPAT GAK SABAH,KITA PUN BERHAK AMIK BALIK SINGAPORE..ANWAR PUKIMAK ANJING!!!KERANA KAU,MALAYSIA HURU HARA..BABI..AKU DH PANAS GILA NGAN BABI ANWAR NI..SAMPAI TAHAP AKU HILANG SABAR,KAU TAU LA NASIB KAU..

Anonymous said...

Mudah2an BN/UMNO akan terus memerintah Msia selepas Pru 13....Negara kita telah menjadi kucar kacir kebelakangan ini angkara segelintir manusia petualang yg sanggup bersejongkol dgn kuasa asing menghuru harakan bumi berdaulat ini..

Perbuatan jahat dan dendam kesumat puak pengkhianat ini tidak akan padam selagi Kjaan BN tidak dijatuhkan....itu adalah ikrar mrk...

Kami sbg rakyat yg tahu bersyukur atas nikmat kemakmuran yg ALLAH pinjamkan ini....berharap agar pihak Kjaan kembalikan AKTA ISA....di sbbkan penghapusan ISA ini lah puak2 pelampau ini menjadi terlalu biadap & merasa diri mrk bebas & kebal dari sebarang tindakan undang2...

Percayalah wahai Pemimpin Negara & rakyat semua. ...segala kemakmuran & demokrasi dlm negara akan hancur berkubur jika perkara ini dipandang remeh...Segala usaha & jerih perih memakmurkan negara ini selama berpuluh2 tahun....boleh diranapkan hanya dalam sekelip mata....

Berjuta2 rakyat Msia amat menyokong agar Akta ini dikembalikan....Persetankan suara puak minoriti pembangkang.... Insaflah & Bangunlah wahai Pemimpun dan semua rakyst Msia....juangkanlah ISA....sebelum nasi menjadi bubur.....

Anonymous said...

yup..hdup umno!