Sunday, March 31, 2013

Mustahil hanya 1823 orang perwakilan sahaja yang layak memilih pemimpin pilihan mereka sedangkan jumlah keseluruhan perwakilan ialah 2,576 orang.DAP merupakan singkatan kepada Democratic Action Party atau dalam Bahasa Melayu disebut sebagai Parti Tindakan Demokratik. Seimbas lalu mungkin ada yang beranggapan inilah sebenar-benarnya parti politik yang memenuhi ciri-ciri demokrasi yang wajar disokong.

Secara teorinya kelihatan begitulah, sementelah lagi pemimpin-pemimpin DAP juga sering mendabik dada sebagai juara demokrasi serta cukup lantang bila membicarakan perihal kebebasan bersuara, ketelusan dan hak asasi manusia.

Tapi seperti mana biasa, bercakap mengenai teori sememangnya mudah dan kelihatan indah-indah belaka namun bila masuk bab praktikal selalunya hancur tak terdaya diterjemahkan dan langsung tak mampu direalisasikan. Itu hakikat yang sering terjadi.

Lihat saja kemelut yang berlaku dalam DAP selepas selesai pemilihan Jawatankuasa Tertinggi Pusat DAP (CEC) yang dilangsungkan Disember 2012 lalu, sampai sekarang tak selesai-selesai juga ibarat rumah dah siap tapi pahat masih berbunyi.Ramai ahli dan pemimpin DAP yang terus mempersoalkan ketelusan dalam pemilihan itu berikutan perubahan mendadak keputusan pemilihan yang kononnya disebabkan kesilapan pengiraan, malah turut mempertikaikan kenapa seramai 753 perwakilan dinafikan hak mengundi.

Mustahil hanya 1823 orang perwakilan sahaja yang layak memilih pemimpin pilihan mereka sedangkan jumlah keseluruhan perwakilan ialah 2,576 orang.

Malah beberapa hari sebelum pemilihan CEC, Setiausaha Penganjur Kebangsaan DAP, Teresa Kok dan Pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Kon Yeow sendiri telah mengesahkan seramai 2,576 perwakilan dari 730 bahagian akan mengundi bagi memilih ahli CEC yang baru.


Read More, COCKY, ARROGANT, TOKONG

7 comments:

Anonymous said...

DAP memang bijak
Meraka memang maukan ROS membatalkan parti mereka supaya calon pru boleh menggunakan lambang PAS.Kenapa tidak lambang PkR.
Sebab dalam PAS lah terletaknya undi MELAYU.
HANYA DENGAN SOKONGAN UNDI Melayulah mereka boleh mencapai matlamat.Undi cina sudah pasti dalam tanggan mereka sebab pengundi cina bijak tidak seperti pengundi PAS yang mudah tertipu sebab taksub dan buta politik.
Kita tunggu saja kit siang guan eng dan karpal pakai kupiah dalam poster parti PAS nanti sebab calon calon pas wajib pakai kupiah atau serban...

Anonymous said...

anon 10:47, aku sokong komen kau. Maklumlah pemimpin PAS semua otak lembu.. Ni taktik lama. Tp Melayu bongok dlm PAS tak sedar juga. Bongok, bongok... celako, celako.

Anonymous said...

kita x payah bergaduh sesama kita wahai sebangsaku. kita patutnya bersatu. tapi celaka DAP ni lah yg nk meruntuhkan bangsa kita. jangan bermain api ha. aku bangsa melayu x takut lawan bangsa celaka mcm DAP. sekiranya jadi lagi macam 13 mei. aku rodok cina DAP semua sampai mampus senang hati aku.dh byk diorang buat celaka. diam2 pecah belahkan kaum kita melalui politik sendiri. tunggu cina celaka.

Anonymous said...

ha ha wahai anoy yang celaka mapuh mu semua digadai oleh pemimpin umno mereka kaya raya mu jadi anjing kurap kesian nya. suruh ngaji malas kan bodoh tu dan kena tipu oleh umno yang akal panjang, he he he

Anonymous said...

bangsa melayu lah yang menipu bangsa melayu jangan salahkan cina. selagi umno perintah selagi tu malayu ditipu insaflah kelian

Anonymous said...

anon 6.07pm tak baca. ko punya anak cucu duduk dalam hutan, kalo cina jadi PM.

Anonymous said...

kepada semua Rak yat Malaysia beragama ISLAM , awas lah jangan terpengaruh dengan kata kata , lihat dengan Mata yang Allah kurniakan ... PAS Kalau dulu terlalu benci dengan DAP ( Parti Roket ) kenapa sekarang sanggup GADAIKAN MARUAH..bersekingkol dengan mereka ...tahukah PAS (Parti ISLAM SEMALAYSIA ) telah & sedang di kudakan ... Sejahat jahat UMNO kita SEAGAMA DAN SEBANGSA.. bersaudata ISLAM ...sebangsat bangsat UMNO /BN kita masih AMAN BELAJAR ,BERNIAGA ,DALAM NEGARA YG BERDAULAT & AMAN ... JADI RENUNG RENUNGKAN LAH... selama saya jadi rak yat MALAYSIA selama 48 Tahun .. sya & Keluarga masih AMAN di BUMI BERTUAH ini .. FIKIR JANGAN IKUT EMOSI .... JANGAN SAMPAI BUMI DI PIJAK MILIK ORANG ... JGN TERIKUT IKUT DENGAN ANWAR KAKI TEMBERANG ....