Monday, June 18, 2012
Lagi sekali para peniaga chauvinist Cina mengambil langkah mensabotaj usaha kerajaan meringankan beban para pemandu teksi di seluruh negara.

Para peniaga chauvinist Cina mula mengambil kesempatan di atas bantuan kerajaan yang diberikan terhadap pemandu teksi melalui skim TR1MA.

Mungkin rakyat tidak mengetahui usaha kerajaan mengadakan bantuan khusus untuk mengurangkan kos penyelenggaraan tinggi yang dialami oleh pemandu teksi di seluruh negara.

Skim Bantuan Tukar Tayar 1Malaysia atau TR1MA yang diumumkan kerajaan baru-baru ini merupakan bukti kerajaan prihatin dengan kebajikan para pemandu teksi.


Mengikut skim TR1MA, kerajaan secara dasar bersetuju memberi bantuan RM520 untuk membeli empat tayar kepada setiap pemandu teksi berdasarkan anggaran harga tayar RM130 setiap satu.

Objektif bantuan ini agar kualiti perkhidmatan teksi semakin bertambah baik dengan penggunaan tayar kenderaan yang baru disamping mengurangkan beban pemandu teksi dalam menanggung kos penyenggaraan.

Skim TR1MA ini layak digunakan di 175 kedai tayar Goodyear 220 rangkaian kedai tayar Continental di seluruh Semenanjung telah dilantik sebagai panel.Malangnya, para peniaga dan pembekal tayar majoritinya milikan chauvinist Cina mula menaikkan harga tayar, menyebabkan pemandu teksi yang menerima bantuan terpaksa mengeluarkan wang tambahan bagi mendapatkan tayar baru.


Puak-puak chauvinist Cina cuba menggagalkan setiap usaha kerajaan untuk membantu pemandu teksi di seluruh negara.

Puak-puak ini tahu tayar bukanlah 'harga barang kawalan' seperti gula putih bertapis, petrol, diesel, LPG, tepung gandum dan minyak masak.

Kenaikan harga tayar ini bakal menjadi modal puak-puak chauvinist Cina dan pembangkang untuk menghentam kerajaan.

Malah tidak mustahil ianya bakal dijadikan 'modal halus' untuk menghasut pemandu teksi menolak dan menyerang segala yang diusahakan oleh kerajaan, dan dianggap sebagai retorik.

Kejayaan besar bagi pembangkang dan puak-puak chauvinist Cina jika warga teksi mula murka terhadap kerajaan ... kerana majoriti, 75 peratus pemandu teksi terdiri dari kalangan orang Melayu.
Rakyat seharusnya sedar apa yang telah dilakukan oleh puak-puak chauvinist Cina ini sewaktu kerajaan mula memperkenalkan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) diseluruh negara bagi membantu rakyat disebabkan tekanan kenaikan harga barangan semakin meningkat.

Puak-puak chauvinist Cina ini jugalah yang telah melakukan propaganda dan fitnah kononnya produk jenama KR1M mengandungi bakteria E-coli seperti yang didakwa.


Sehingga ke hari ini, puak-puak chauvinist Cina dari parti pembangkang ini masih belum menyiarkan laporan kimia tersebut secara umum melalui media, tidak kira media pro kerajaan mahupun media pro pembangkang.

Perlukah kerajaan meletakkan tayar kedalam senarai 'harga barang kawalan' jika keadaan ini terus-menerus berlaku.

Semakin terancang usaha puak-puak chauvinist Cina ini menekan kerajaan dari berbagai sudut, baik dari sudut ekonomi mahupun dari sudut politik.6 comments:

Anonymous said...

Bukan tayar aje yang naik..... semua barang keperluan naik. Dari pengguna sampailah kepada peniaga melayu menjadi mangsa puak ni.... Harap kerajaan mengambil langkah drastik memecah monopoli puak ini ke atas segala bekalan keperluan di negara ini. La ni.... darah kita dah naik...memikirkan perbelanjaan yang meningkat... gaji naik tak membawa apa apa makna pun....

Anonymous said...

yup nampaknya orang cina yang perkauman sering menaikkan harga barang sesuka hati mereka sehingga bagaikan 'merompak' rakyat Malaysia .. ini berlaku bukan sahaja dalam tayar tapi hampir semua barangan kereta dan motorsikal , malah harga makanan juga mereka naikkan , inilah muka-muka pembekal cina yang racist.

Tahniah kepada kerajaan kerana menjadikan banyak barangan sebagai harga kawalan . dan seharusnya lebih banyak lagi harga barang dikawal agar puak DAP ini tidak dapat mensabotaj rakyat miskin dan rakyat Malaysia keseluruhan dan seterusnya mempolitikkan isu-isu ini .

Anonymous said...

Peniaga cina DAP selama ini yang naikkan harga barang sesuka hati kemudian si B.A.B.I tu kata BN yg kasi naik harga barang... sebenarnya DAP punya cina yang naik harga barang... org melayu yang sememangnya boddo pun percaya cakap si B.A.B.I dan cina DAP yg kaut untung lepas tu melayu pun berpecah... alangkah boddonya melayu... kesian... kesian... kesian

Anonymous said...

DAH LAMA LA PERMAINAN AHLI AHLI PERNIAGAAN BANGSA CINA NI DOK MAINKAN HARGA..TU PUN MELAYU TAK SEDAR LAGI..KAT PASAR MALAM,AKU TAK AKAN BELI BARANG YG CINA JUAL..KAT MELAYU,KALAU MAHAL PUN AKU BELI..ALAA..EXTRA 5 RINGGIT TAK KISAH LAAA..SEKURANG2NYA AKAU TAU,DUIT TU BANGSA AKU BAGI MAKAN ANAK2 DIA..BANGSA AKU JUGA..KAN GITU KAWAN2 SEMUA..SEDAR LA..JANGAN X SEDAR..DIA JUAL,KITA JANGAN BELI...BOYCOT HABIS2AN..

Anonymous said...

Dah sampai masanya good year anugerahkan francise pd melayu. Lagipun sebahagian gdyear milik kerajaan.

eMDiZuL said...

Melayu.. ohhh.. Melayu...!!!!