Friday, December 21, 2012


Pengarah Pusat Pemikiran Islam dan Peradaban Melayu, Shamsudin Munir menyokong penuh agar Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya menarik kembali amanat yang pernah dikeluarkan oleh beliau yang telah mengkafirkan UMNO pada April 1981.

Sebelum ini, Mufti Perak, Tan Sri Harusani Zakaria dan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi Wan Teh turut menggesa Hadi Awang menarik kembali amanat yang telah dilakukannya.


"Ini merupakan satu bentuk percanggahan yang bahaya dan mungkin boleh membawa kepada pembunuhan seperti di Memali dan Lubuk Merbau, sehingga mereka katanya ini angkara UMNO sedangkan ia angkara amanat Hadi Awang.

"Saya menyarankan kalau boleh amanat Hadi Awang semua umat Islam khasnya ahli UMNO yang dituduh kafir membuat laporan polis," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Pusat Perdagangan Dunia Putra (PWTC) disini, hari ini.
Pada bulan April 1981, Hadi Awang dalam amanatnya berkata, Pas menentang UMNO bukan kerana UMNO, menentang Barisan Nasional (BN) bukan kerana telah lama memerintah tetapi kerana mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir dan mengekalkan peraturan jahiliyah.

Hadi Awang turut menyebut bahawa perjuangan PAS menentang UMNO dan BN ini adalah jihad dan mati mereka adalah syahid kerana menentang UMNO yang menjadi kafir disebabkan mengamalkan politik suku dan agama suku.


Menurut Shamsudin, dalam amanat yang dikeluarkan oleh Hadi Awang hanya tertumpu kepada ahli UMNO yang dikatakan kafir.

"Terang-terang dalam amanat tersebut bahawa ianya tertumpu kepada UMNO.


"Bagaimana dia (Hadi Awang) boleh mengatakan pertubuhan UMNO ini merupakan pertubuhan kafir dan mempertahankan undang-undang jahilliah sedangkan pertubuhan ini mendapat pengiktirafan yang kuat daripada Raja-Raja Melayu," katanya.

Mengenai isu yang menyelubungi Hadi Awang itu, Shamsudin menyarankan isu itu dibawa ke Majlis Raja-raja yang mana semua mufti di Malaysia akan bersidang dan berbincang mengenai amanat yang dikeluarkan oleh Hadi Awang itu.Read More, NIK AZIZ JUGA BACUL

4 comments:

Anonymous said...

Howdy! I just wish to give a huge thumbs up for the great info you will have right
here on this post. I will likely be coming again to your blog for more soon.


my homepage: cheap used semi trucks for sale in texas

Anonymous said...

Whats up! I simply wish to give a huge thumbs
up for the good data you might have here on this post.

I shall be coming again to your weblog for extra soon.

Here is my homepage; how to use clairol semi permanent hair color

Anonymous said...

Hello! I just want to give a huge thumbs up for the great info you will have here on this post.
I might be coming back to your blog for more
soon.

Feel free to surf to my page ... when to use a semicolon in a sentence

Anonymous said...

Hiya! I simply would like to give a huge thumbs up for
the nice information you’ve gotten right here on this post.

I will probably be coming back to your blog for more soon.


my blog; used semi trucks for sale in ohio