Wednesday, May 22, 2013

Majoriti Orang Melayu BUTA STRATEGI Mansuh Dewan Negara Untuk KURANGKAN KUASA YANG DI-PERTUAN AGONGPengerusi DAP, Karpal Singh mencadangkan supaya Perlembagaan Persekutuan dipinda bagi membolehkan Dewan Negara dimansuhkan. Karpal berkata, cadangan itu dikemukakan kerana kewujudan Dewan Negara tidak memberi makna secara menyeluruh dan hanya membazir.

"Saya melihat tidak ada keperluan untuk terus mewujudkan Dewan Negara dan tidak seharusnya perbelanjaan menguruskannya terus ditanggung oleh rakyat.

"Ia hanya menggalakkan individu yang ditolak rakyat untuk dibawa masuk ke Parlimen melalui pintu belakang," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor berkata, kaedah seperti yang diamalkan Singapura iaitu kewujudan ruang perundangan tunggal seperti yang diamalkan di republik itu sesuai diamalkan di negara ini untuk kepentingan awam.

Sementara itu, Karpal turut mendakwa kemasukan beberapa tokoh dalam Kabinet sebagai penghinaan kerana tidak dipilih oleh rakyat.

"Mana-mana Kabinet yang berkredibiliti ialah terdiri daripada mereka yang menang dalam pilihan raya kerana dipilih secara langsung oleh rakyat dan bukan melalui pelantikan," katanya.

sumber : UTUSAN MALAYSIABerapa ramai orang Melayu FAHAM MAKSUD TERSIRAT syor pemansuhan Dewan Negara ini ...

Tidak sukar MEMAHAMI mengapa KEPARAT TUA LUMPUH ini mencadangkan SYOR JAHANAM ini.

Jahanam dalam maksud TERSIRAT adalah untuk MENGURANGKAN KUASA YANG DI-PERTUAN AGONG. Kuasa PEMERINTAH seorang yang berketurunan MELAYU dan ISLAM, yang MENJAGA dan MEMELIHARA adat istiadat orang Melayu. Ketua Agama Islam bagi PULAU PINANG, SABAH, SARAWAK dan WILAYAH-WILAYAH PERSEKUTUAN.

Masih belum faham ... Mana ada negeri-negeri yang disebutkan di atas mempunyai RAJA atau SULTAN. Ini bukan soal melibatkan PEMBAZIRAN.

Sekali lagi diulang, Yang Di-Pertuan Agong adalah ...

1) Ketua Negara
2) Kepala Utama Negara
3) Seorang Melayu dan Islam
4) Ketua Agama Islam bagi PULAU PINANG, SABAH, SARAWAK dan WILAYAH-WILAYAH PERSEKUTUAN.
5) Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera.
Rakyat perlu FAHAM fakta ini ...

Dalam Parlimen Persekutuan, TIGA KOMPONEN ini cukup penting dan saling berhubung kait; Yang Di-Pertuan Agong, Dewan Negara dan Dewan Rakyat. MEMANSUHKAN Dewan Negara bermaksud MENGHAKIS KUASA Yang Di-Pertuan Agong dalam MELANTIK Senator dan Ahli Dewan Negara.

Perlu diingat, Yang Di-Pertuan Agong mempunyai KUASA untuk melantik DUA SENATOR daripada setiap negeri (terutamanya Senator dikalangan orang MELAYU dan ISLAM). MEMANSUHKAN Dewan Negara bermakna KUASA Yang Di-Pertuan Agong HILANG dalam urusan pentadbiran negara.

Masih belum nampak ...MEMANSUHKAN Dewan Negara juga bermaksud menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara REPUBLIK. Ini yang diidam-idamkan oleh BANGSA KIASU, Anwar Ibrahim dan MACAI-MACAI MELAYU pembangkang.

Dengan bahasa yang PALING KASAR, artikel-artikel Perlembagaan Persekutuan dibawah ini OBSOLETE, TERHAPUS ...

1) PERKARA 11 : Perlembagaan Malaysia menyatakan bahawa Islam merupakan Agama Persekutuan. Sungguh pun begitu agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana Bahagian Persekutuan

2) PERKARA 152 : Perlembagaan Malaysia memperuntukkan bahasa kebangsaan di Malaysia ialah bahasa Melayu. Kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan bagaimanapun tidak menafikan kedudukan dan hak bahasa lain untuk digunakan, dipelajari dan dikembangkan sekalipun dengan menggunakan dana awam.

3) PERKARA 153 : Perlembagaan Malaysia memberikan tanggungjawab kepada Yang di-Pertuan Agong menjaga kedudukan keistimewaan orang Melayu dan penduduk asal Malaysia, secara kumpulannya dirujuk sebagai Bumiputera.

4) PERKARA 160 : Mendefinisikan bentuk perkataan pelbagai yang digunakan di dalam perlembagaan. Ia memberikan impak penting pada Islam di Malaysia dan orang Melayu disebabkan definisi seorang Melayu pada klausa 2.Dewan Negara adalah ENTITI PENTING dalam membuat sesuatu DASAR dan UNDANG-UNDANG negara. Jadi orang Melayu sudah boleh membayangkan jika KUASA Yang Di-Pertuan Agong HILANG dan TERHAKIS. Apa yang bakal terjadi kepada EMPAT PERKARA di atas dalam Perlembagaan Persekutuan ?

Pelik ... KEPARAT TUA LUMPUH ini juga yang mencadangkan DUA NAMA untuk dilantik sebagai SENATOR bagi mewakili PULAU PINANG dalam Dewan Negara kelak apabila Parlimen bersidang.

Tak nampak lagi permainan politik bajingan DAP dan BANGSA KIASU ? ...

Presiden Malaysia LIM KIT SIANG, Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim ... Melayu-Melayu BANGANG PR Tepuk Tangan Sokong !

1 comments:

Anonymous said...

Betul ke ni? Jangan main-main dengan isu ni!