Thursday, January 19, 2012


Sikap 'berdiam diri' Peguam Negara perlu dipersoalkan kerana enggan memberikan jawapan kepada permohonan Saiful Bukhari Azlan, sama ada diterima atau ditolak rayuan tersebut.

Mengapa perlu Tan Sri Abdul Gani Patail menunggu sehingga ke minit-minit terakhir sebelum mengumumkan pertimbangan yang sewajarnya dalam memfailkan notis rayuan Saiful Bukhari Azlan?

GWM tidak mahu mencetuskan prasangka buruk kepada badan kehakiman namun sejak dari 11 Januari 2012, masih tidak ada sebarang perkembangan terkini terhadap rayuan yang dikemukakan oleh Saiful Bukhari beserta ayahandanya, Azlan Mohd Lazim ... 9 hari yang cukup sukar bagi Tan Sri Abdul Gani Patail mengumumkan pendirian bagi pihak pendakwaraya.

Barangkali Peguam Negara sedang berhadapan dengan tekanan dari pelbagai sudut. Majlis Peguam awal-awal lagi cuba bertindak mempengaruhi pendirian Tan Sri Abdul Gani Patail. Atau Peguam Negara pening memikirkan terlalu banyak 'backlog case' untuk diselesaikan sebelum menerima satu lagi tembakan dari Majlis Peguam.Satu perkara yang cukup dikhuatiri berlaku sehingga menyebabkan rayuan Saiful Bukahri Azlan bakal ditolak, jika situasi seperti ini terjadi ...


Amer Hamzah said ideally, a judge should provide his written grounds for the verdict within six weeks of its delivery.

However, he said, there were some judges and magistrates who still did not provide reasons when delivering their verdicts. Some would only say that the prosecution had proven its case "beyond reasonable doubt" and do not provide their grounds for such a decision.

"In Anwar's case, the judge only said that he does not accept the DNA evidence," Amer Hamzah said.'Written judgement' ke atas keputusan penghakiman lewat dilakukan oleh hakim yang membicarakan kes tersebut. Perlu diingat, rayuan Saiful Azlan Bukhari hanya boleh dilakukan setelah hakim yang membicarakan kes beliau telah menyediakan alasan-alasan bertulis penghakiman. Jika tidak, Saiful Bukhari Azlan dan pihak pendakwaraya tidak boleh mengemukakan rayuan.

Saiful Azlan Bukhari berhak diberi ruang secukupnya untuk menuntut keadilan bagi dirinya tanpa ada mana-mana pihak cuba membelakangi dan mempengaruhi prinsip keadilan undang-undang dan Perlembagaan Negara.5 comments:

Anonymous said...

jubur yg rosak tu sia2 tak dapat keadilan...


GP,
lu champion bt keja...

kalau macamni confirm penjahat akan bermaharaja lela...

lawyer is liar...

pejuang hamas...

Anonymous said...

Pejuang Hamas, Lu memang cibai, kalo betul lu hamas pegi palestine lawan israel.... sah lu puak umporno...

Anonymous said...

Anon 11.00

Baik dari pejuang hamas dari pejuang DAP... hahahahaha PASHIT!!

Anonymous said...

hidup mati umno terletak di lubang JUBOR saiful.. kahkahkahkah.....

Anonymous said...

Hanya penjilat2 juboq berlendir atok terkutok dan pencacai2 najis BABI lahanat yg menggila, membela dan menegakkan kote bengkok atok peliwat terkutok. Mungkin sekor2 lagi gian belum dapat ,merasai kote bengkok atok. Saya nasihat kat sekor2 lahabau ni, jangan lupa bawa KY jelly kalau jumpa atok, atok rela korban jiwa dan raga demi juboq sekor2 bengap naka mampos. Kecik2 tak nak mampos kote dah berbulu menyusahkan keluarga, agama, bngsaa dan negara. hidup sia2 saja menghabiskan beras. Semoga sekor2 dan penjilat2 juboq atok terkutok, barua Yahudi zionist, dilahanat dunia dan akhirat.