Monday, October 15, 2012

Bagaimana Khalid Ibrahim mahu menjelaskan jumlah pendapatan tiga tahun RM 0.6 juta boleh menampung kos operasi tiga tahun berjumlah RM 4.9 juta?
Pakatan Rakyat sudah mengesahkan Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) bakal menjadi satu lagi retorik terbesar Khalid Ibrahim dan PKR sepanjang berkuasa di Selangor.

TAWAS menjanjikan setiap anak kelahiran Selangor akan mendapat pelaburan RM 100 dari kerajaan negeri yang dilaburkan menerusi Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS).

Skim ini akan mengambil masa selama 17 tahun tempoh matang. Pada usia 17 tahun mereka yang didaftarkan melalui skim ini akan dibayar RM 1,500.00.


Perlu diingat ... Pakatan Haram telah menghabiskan RM 500 ribu untuk kempen dan promosi skim namun hanya 19.4% daripada jumlah anak yang lahir di Selangor yang menyertainya.

Ini menunjukkan majoriti rakyat Selangor tidak berminat dan tidak percaya dengan skim yang dianjurkan oleh kerajaan negeri ini.

Sehingga ke hari ini ... Khalid Ibrahim masih gagal menjawab apakah bentuk pelaburan yang telah dibuat oleh Yawas bagi memastikan ia mampu membayar jumlah yang dijanjikan menjelang 2025.

Pelik ... Kerajaan negeri sumbang RM 8.5 juta untuk dana TAWAS, RM 5 juta untuk dana operasi.

Mengapa begitu besar begitu besar dana diperuntukkan untuk kos operasi YAWAS?Satu lagi persoalan yang belum tentu Khalid Ibrahim mampu menjawab ...


Bagaimana Khalid Ibrahim mahu menjelaskan jumlah pendapatan tiga tahun RM 0.6 juta boleh menampung kos operasi tiga tahun berjumlah RM 4.9 juta?

Baki dana YAWAS pada akhir tahun 2011 hanya tinggal RM5.68 juta ...

Dalam Laporan Ketua Audit Negara 2011, jumlah ini "adalah kecil berbanding jumlah kewangan yang diperlukan bagi membiayai operasi YAWAS dan seterusnya manfaat Skim TAWAS."

Khalid Ibrahim perlu menjelaskan kemanakah dibelanjakan RM 7.82 juta kerana berdasarkan Laporan Audit 2011, jumlah sumbangan kerajaan negeri ialah sebanyak RM 13.5 juta dan LKAN menyatakan dana dalam Yawas hanya tinggal RM 5.68 juta.

Simple mathematics ... RM 13.5 juta - RM 5.68 juta = RM 7.82 juta
Khalid Ibrahim perlu menjelaskan ...

1) RM 4.9 juta digunakan untuk mengurus pelaburan 60 ribu orang di bawah TAWAS yang tidak mencapai capai matlamat sejak 2009?

2) Mengapa perbelanjaan pengurusan YAWAS begitu besar sekali dan siapa yang mendapat habuan-habuan ini?

3) Perlukah 'Bail Out' dilakukan jika trend perbelanjaan melebihi pendapatan seperti sekarang berterusan bagi YAWAS dan TAWAS? Tak mustahil?


Siapa sebenarnya yang mendapat manfaat skim ini sebenarnya ... Anwar? Azmin? atau puak-puak Khalid Ibrahim sendiri.2 comments:

Anonymous said...

audit sekali lah syarikat yg menguruskan skim TAWAS NI...!!!!

RASA-RASA...SEMACAM TAK KENA DGN
SYRKT YG DITUBUHKAN OLEH KHALID NI..!!

LAGI SATU SYRKT SKIM MIMBAR TU...

Anonymous said...

Khalid ibrahim terus gagap dan terus terusan menjadi babi tungganggan DAP PIG