Monday, July 19, 2010


Penulis dah banyak kali menghentam Nik Aziz bukan kerana bencikan taraf ulama yang diberi oleh juak juak PAS terhadapnya, penulis tidak pernah nampak ada kelibat ‘ulama’ pada tubuh, dasar dan minda Nik Aziz. Yang sebenarnya adalah Nik Aziz terlebih cukup dan layak digelar ‘political animal’.

Kasar betul bunyi bahasa di atas … namun itulah hakikatnya!

Salam hormat dari UMNO dah beratus kali diberi atas nama perpaduan Islam dan Melayu, yang dibalas adalah ‘perjuangan totok’ beliau dari mula bergiat aktif di pentas politik atas nama PAS. Tiket yang dimenangi beliau pun sebenarnya adalah dari pentas Parti Perikatan di Kelantan.

Mr Political Animal ini bukanlah pemimpin yang layak untuk menyelesaikan isu perpaduan umat Melayu dan Islam kerana beliau bukannya ’pemimpin berjiwa besar’ ... jiwanya lebih kepada mengekalkan kuasa politiknya di Kelantan.

Bukti paling nyata sewaktu PAS Kelantan sudah hampir ’nyawa nyawa ikan’ pada Pilihanraya Umum 2004. Inilah Mr Political Animal yang memperalatkan Islam dan mengekalkan ‘status quo’ politiknya sehingga sanggup mewujudkan konsep baiah … ‘sumpah, cerai dan talak’ di kalangan ADUN PAS di Kelantan.

Umat Islam dan umat Melayu jangan lupa bahawa manusia inilah yang meminta ADUN PAS supaya tidak melompat parti, takutkan kedudukan beliau tergugat sebenarnya dan bukannya meletakkan kepentingan agama, bangsa dan negara melebihi kepentingan nafsu nafsi sendiri.

Mr Political Animal ini telah meletakkan syarat rundingan pemberian royalti minyak untuk mengadakan perbincangan lanjut dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin atas nama ’Perpaduan Umat Islam dan Melayu’.

Inilah tokoh politik, tokoh ulama dan sanjungan juak juak PAS ... Balak di Kelantan dah hampir pupus, minyak dijadikan syarat utama perbincangan bersama! Pemimpin berjiwa besarkah begini sifatnya?

Kepentingan politik menjadi sandaran dan syarat utama perpaduan sehingga Islam diperalatkan mengikut selera Nik Aziz.

Baik UMNO mahupun PAS wajib tinggalkan Nik ”Mr Political Animal’ Aziz kerana umat Melayu dan Islam lebih memerlukan seorang negarawan dan ahli politik berjiwa besar untuk menyelesaikan sebatang konfik antara orang Melayu dan Islam.

Nik Aziz tidak pernah nampak apa apa ’mileage’ pun perbincangan di antara UMNO dan PAS. Nafsu sebagai Mr Political Animal lebih kepada percaturan politik beliau untuk mengekalkan kuasa.

Manusia ini tidak nampak pun apa mesej sebenar Surah Al Imran (ayat 103) dan Surah Al Hujarah (ayat 9 dan 10). Yang dia nampak hasutan UMNO akan telan PAS, kedudukan beliau tergugat. Itu sahaja.

Itu yang Nik Aziz nampak ... yang beliau ‘buta sekejap’ adalah tuntutan dan tahap tanggungan ulama di Padang Mahsyar lebih berat lagi dari orang awam.

Penulis bagi satu petikan Surah Yasin (ayat 54) kepada Mr Political Animal ini supaya mudah untuk Nik Aziz tafsirkan. Itupun kalau Nik Aziz tafsir mengikut tafsiran sebenar dan bukannya tafsiran nafsu nafsi beliau. Pembaca boleh cari tafsiran surah dan ayat ini jika ada kemahuan.

Jika Nik Aziz menempelak dengan mengatakan jangan cuba mengajar beliau ilmu agama yang ada pada dirinya, penulis mencabar beliau untuk melihat kembali sifat tawaduk Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar Al Khattab yang meminta rakyat untuk terus menegur mereka daripada tergelincir dari Jalan Allah!

Jika Nik Aziz masih terus berdegil, maka layaklah beliau digelar Mr Political Animal … gelaran yang sama seperti Anwar Ibrahim! Bukan Ulama!

Orang Melayu wajib sedar bahawa Islam itu bukan PAS dan PAS itu bukan Islam!

Islam adalah agama suci yang diwahyukan oleh Allah Taala kepada Baginda Rasulullah s.a.w. melalui Malaikat Jibril, untuk seluruh umat manusia.

PAS hanyalah sekadar parti politik! Tak lebih dari itu ...



MELAYU ATAS PAGAR

2 comments:

Anonymous said...

biarlah bro ...

nak buat apa! si tua bahlol tu bukan nak dengan cakap orang pun. telinga dia dah pekak, otak dah tersekat, mata pun dah buta.

yang dia nampak, anwar jadi mursyid baru dan bullshit baru!

elok tunggu si nik najis ni mampos je. senang sikit nak berdamai dengan PAS. hadi awang dgn nasha pun tak sedegil abu jahal sorang ni.

Bingai @ Bangang said...

Maaf tuanpunya blog sebab lari tajuk,
Saya masih lagi dengan penutupan IKYS tumpang letak dalam topik terbaru tuan.

Kepada yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang IKYS sila ke blog saya di http://tendangterajang.blogspot.com/2010/07/ikys-rugi-atau-nak-cari-untung-pintas.html
Luahan hati bapa saudara kepada salah seorang pelajar IKYS

aku yang bingai