Sunday, December 4, 2011


Yang meranapkan adalah jentolak-jentolak milik kalangan bermata sepet dengan bahasa dan cara bercakapnya sukar difahami yang mengaku bahawa pokok-pokok getah dan pokok buah-buahan yang disodok termasuk dalam kawasan projek penanaman sawit dan getah klon yang diluluskan atas nama syarikatnya dengan kerjasama Ladang Rakyat.

Sesetengahnya mendakwa kelulusan kawasan yang disodok adalah atas nama syarikatnya dengan kerjasama YAKIN, YIK, Akademik Yakin, Tabung Tok Kenali, Perbadanan Pondok Berhad dan Perbadanan Menteri Besar (PMBK).

Paling banyak dapat kelulusan adalah atas nama kerjasama dengan Ladang Rakyat. Yang dapat laba taukeh-taukeh bermata sepet yang hanya ketawa melihat tangisan dan raungan amarah kalangan yang distatuskan sebagai peneroka haram.Ladang rakyat? Kenapa dinamakan Ladang Rakyat? Apakah keseluruhan rakyat mendapat faedah dan menafaatnya. Jawabnya tidak. Hakikatnya Ladang Rakyat memusibahkan rakyat. Yang dapat pengagihan yang kononnya bonus adalah kalangan yang rapat dengan wakil-wakil rakyat, paling koman pun emak dan anak-anak Tok Penghulu. Kalau berani yang berani nafikan, sanggupkah bersumpah dipanah petir?

Yang sah mendapat faedah adalah kalangan bermata sepet yang mana wakil-wakil rakyat dan para pegawai Ladang Rakyat, YIK, YAKIN, Akademik Yakin, Tabung Tok Kenali, Perbadanan Pondok, PMBK dan sebagainya akan memandang tinggi dan menghormatinya lebih dari diri sendiri, apatah lagi dengan bangsa sendiri yang rosak hati kerana kebun getah dan kebun buah-buahan bertukar identiti.

Full article ... click PAShit HUMBAN HUSAM MUSA KE PUSAT0 comments: