Sunday, December 4, 2011


Walaupun konsesi pengurusan bekalan air di Kelantan bertukar dari Kelantan Water Sdn Bhd (KWSB) yang membuat untung 'atas' darat berjumlah antara RM50 juta ke RM150 juta bertukar tangan kepada Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) yang bernaung dibawah Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), namun masalah air terus dihadapi rakyat hingga kini dan entah bila ianya akan selesai.


Atas nama Ketua Biro Harian Watan Kelantan (pada waktu itu), saya disaman RM8 juta kerana melepas-siarkan laporan wartawan saya tentang kegagalan KWSB berfungsi menguruskan pembekalan air kerana sepanjang memegang konsesi pengurusan air di Kelantan, KWSB tidak berbuat apa-apa pun untuk membaiki kualiti pembekalan air selain dari menjalankan gerakan memungut bil-bil tertunggak dari pengguna.

Kerajaan pusat pernah menyumbangkan RM600 juta (pinjaman) bagi membiayai kos pengurusan air dan memastikan rakyat Kelantan mendapat bekalan air yang bukan sahaja sempurna tetapi bersih. Tetapi kualiti air tetap buruk menjadikan industri penghasilan dan penjualan air yang dibotolkan berkembang pesat di Kelantan.

Full article ... PAShit KELANTAN THE BULLSHIT GOVERNMENTHmmm ... lagi 20 tahun belum tentu penduduk Kelantan bakal menikmati kesempurnaan bekalan air. Pemimpin PAShit mana usulkan korek dan membina telaga? Apa yang telah dilakukan dengan bantuan RM 600 juta sejak tahun 2003?

Ini tidak termasuk peruntukan RM17.5 juta projek air bersih Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah untuk 6 ribu pengguna di Kelantan yang sepatutnya siap hujung tahun ini.1 comments:

Blog Mamak Pedukang said...

Siapa Reezal Merican? @ http://mamakpedukang.blogspot.com/