Friday, June 11, 2010Sesuatu yang cukup menarik telah berlaku pada Muktamar PAS ke 56 hari ini. Ucaptama dari Haji Hadi mengaku PAS telah gagal secara mutlak menubuhkan Negara Islam dan Perlaksanaan Hudud.

Yang mampu diucapkan hanya ’cuba’ untuk berbuat demikian di Kedah, Kelantan, Selangor dan Pulau Pinang mengikut lunas lunas perlembagaan negeri.

Ucapan penuh retorik sekali lagi dilambungkan oleh Haji Hadi kepada para perwakilan PAS.


Seperti kelaziman, PAS menyalahkan Kerajaan terutamanya UMNO kerana kegagalan PAS melaksanakan hukum hudud. Lagu lama kembali didendangkan dengan irama yang agak berlainan ...

Yang peliknya, Kerajaan terutamanya UMNO dipersalahkan kerana tidak memberi ’green light’ perlaksanaan hudud di Kelantan kerana pelbagai halangan dari Pusat dan perlembagaan negeri yang sedia ada.


Apa bezanya dengan ’cuba’ untuk berbuat demikian di Kedah, Selangor dan Pulau Pinang mengikut lunas lunas perlembagaan negeri. Adakah lunas lunas perlembagaan di Kelantan berbeza dari Kedah, Selangor dan Pulau Pinang?

Sekali lagi ’purist rhetoric’ menjadi intipati menarik kembali sokongan perwakilan PAS dan orang Melayu. Apakah DAP sudah bersedia menerima ’buah tangan’ dari PAS.


Sanggupkah Khalifah Lim Guan Eng Umar bersekongkol dengan Haji Hadi untuk meneruskan cita cita PAS. Bagaimanapula dengan reaksi Al Syeikh Karpal Singh menerima berita hebat ini... Mungkinkah kata kata azimat beliau ’langkah mayat saya dulu’ akan sekali lagi berkumandang di udara di zon pakatan pembangkang.


Atau adakah Al Syeikh Al Juburi Anwar Ibrahim akan menikus kembali selama 6 bulan sehingga berita panas ini kembali reda. Tidakkah ini akan menyebabkan kemurkaan kepada Tuan Guru Al Syeikh Nik Aziz... Janganlah dilukai kembali hati orang tua ini, kasihanilah beliau ... kelak Tuan Guru Al Syeikh Nik Aziz akan kembali mendendangkan lagu ’Celako! Celako! Celako!’.

’Islam Fair For All’ … Retorik! ... Penuh Retorik!

SUMBER INSPIRASI : malaysiandigest.com
http://www.malaysiandigest.com/news/36-local/4546-pas-admits-unable-to-implement-islamic-law-in-pakatan-states.html


MELAYU ATAS PAGAR

12 comments:

lord ried said...

FAZAKKIR TANFAULMUKMININ......
UNTUK BEWAK2 PIKIAQ...........

Aku tinggalkan kamu 2 perkara. Kamu tak akan sesat buat selama2nya
jika kamu berpegang kepadanya, iaitu KITABULLAH DAN SUNNAH RASULNYA. - MAKSUD HADIS.

JEPUN WAT KETA TOYOTA KA, NISSAN KA, MAZDA KA.....MALAYSIA PUN WAT JUGA MACAM JUWARA KA, RUSA KA, TIARA KA. SUMA PRODUK TU KILANG WAT KELUAQ BERSAMA2 NGAN KATALOG @ CAGHA OPERASI KENDERAAN2 TUH.

ADIK2 BEWAK... KALU BELI KETA TU
KENA LA TURUT PANDUAN( MENUAL ) YANG DIBEKALKAN OLEH KILANG. KALU DALAM MANUAL SUH ADIK2 BEWAK SUMA BUH MINYAK PETROL, JANGAN PULAK ADIK2 BEWAK BUH MINYAK DIESEL. KALU
MANUAL SUH BATERI 60 WATT, JANGAN ADIK2 BEWAK BUH BATERI 60 KILOWATT.
KALU ADIK WAT JUGA MENDE2 YANG MANUAL TAK SUGHUH, MAKNANYA ADIK2 BEWAK PENGAGHAI HUDUH ATAU SAJA CAGHI PENYAKIT. LAGU TU LA ANALOGI
AJARAN SESAT ATAU BUTA TEKNOLOGI.

" APABILA AKU KASIH, AKU JADIKAN MANUSIA" - MAKSUD AYAT. ALLAH JADIKAN MAKNUSIA JUGA DIA BEKALKAN MENUAL. MENUAL UNTUK MAKNUSIA IALAH KURAN DAN HADIS. KALU BEWAK2 SUMA IKUT MENUAL ALLAH TU GRENTI TAK PUNAH....SESAT JOH SEKALI.

AWAT PUAK BEWAK PILIH SEKERAT MENUAL ALLAH, SEKERAT MENUAL LORD RIED. GRENTI PUNAH LAGU JENIH ENJIN PETROL PI BUH DIESEL.....
KALU KATA BEWAK PASIK KA, KAPIAQ KA, ADA PEGHOT PEDAI PULAK NAK MAGHAH.

he he he
gurau ngan puak2 bewak sambil nasihat

lord ried said...

ALOOOOO MALAY TEH PAGAQ.....


HANG MASUK LA BEBERAPA RAMAI STATEMEN2 DAGHI PIMPINAN PAS, KAWAJIPAN MELAKSANAKAN HUDUD TAKLEH
HANG PERTIKAIKAN, APA LAGI KALU NAK CERCA MACAM MAHDIAQ. KALU HANG
KATA TAK WAJIB, MISTI AKIDAH HANG GHUSAK BINASA. BULIH LA AKU PANGGIL HANG SEBAGAI KAPIAQ GOMO.
KECUALI KALU HANG BULIH GABUIH SUMA
AYAT2 BERHUBUNG KEWAJIPAN LAKSANAKAN HUDUD TU.

MEH NAK HABAQ.......
KENYATAAN DEMI KENYATAAN YANG KELUAQ DARI MULUT PIMPINAN PAS, BUKAN BERERTI NIK AZIK, HJ HADI,MAT DAUD IRAQI, NIZAR DAN LEIN
TOLAK HUDUD SEBAGAIMANA PUAK BEWAK PARTI JAMBAN.STATEMEN2 DEPA BUAT SABIK KEPERLUAN DARI SEGI MASA KAWAN DAN SETRU POLITIK PADA MASA KINI LEBIH KOMPLEKS. BERANI KA HANG WAT KENYATAAN DEPA IAITU PIMPINAN PAS TOLAK HUDUD?

KALU HANG KATA KARPAL SIGH, LIM KIT SIANG DAN LEIN2 PIMPINAN DAP TOLAK HUDUD..... AKU PON KATA LAGU TU. CUMA AKU NAK TAMBAH SIKIT....
KARPAL SIGH, LIM KIT SIANG DAN SUMA PIMPINAN PARTI JAMBAN TERMASUK BEWAK GOMO TOLAK HUDUD....
APA MACAM BETUI KA LAGU TU?

SEJAK PAS DIASASKAN TAUN 61, PARTI ITU KESERANGAN, PATUT LA NIK AZIK WAT KENYATAAN LAGU TU. UNTUK NAK KEROYOK GERGASI UMENO TAKLEH PAS NAK LAWAN SORANG2 SABIK AMENO ADA SEDARA DEPA MIC DAN MCA. MASA TU PUAK2 BEWAK DOK UGUT MCA DAN MIC KALU PAIH MENANG DEPA AKAN SUNATKAN
PUAK2 CINA NGAN KELING. BUKAN BEWAK2 NI NAK MBERI PAHAM ISLAM KAT CINA NGAN KELING TU.

NAK KEROYOT PARTI BEWAK KE TAHAP AYAM KENA KONGKET KAT BEGHOK.....
TERPAKSA LA PAS BERKONGSI TENAGA NGAN DAP SUPAYA AMENO DAN BN AKAN LUMPUH SELUMPUH2NYA SEROPA NGAN BATANG PELIAQ DIGHENDAM AYAQ BATU.
SABIK TU STATEMEN2 PIMPINAN PAS SEMAKIN LEMBUT...... TAPI INGAT...
HUDUD TETAP PERINTAH ALLAH, DAN SENTIASA SUBUQ DALAM PALA OTAK OGHANG2 PAIH.

NAK HABAQ KAT BEWAK GOMO DALAM BAHSA YANG BULIH HANG PAHAM.....
KALU NAK KAIL IKAN HARUAN YANG BESAQ...... KITA BULIH SANGKUT UMPAN KATAK. NAK MAMPUIHKAN AMENO BULIH KAWAN DAP.

LEPAIH UMENO DAH HANCUQ JADI TAIIIIIIIIIIIIIKKK.....LEBIH SENANG UNTUK MELAKSANAKAN LANGKAH SETERUSNYA, SEBAB PENGHALAN HUDUD ADALAH AMENO. KITA BULIH TERANGKAN KEBIKAN HUDUD KAT CINA, PUJUK DEPA HATTA KALU ADA PELUANG BULIH PAKSA DEPA LAKSANAKAN HUDUD. LAGI PON CINA DAN KELING BULIH IDUP NGAN UNDENG LORD RIED..... BUKAN UNDENG2
AGAMA DEPA. APA SALAHNYA DEPA BERNAUNG PULAK DI BAWAH UNDENG ISLAM.

* UNTUK BEWAK2 YANG NAK JAWAB, JAWAB BETUI2..... BACA PERABIH DULU.

he he he
gurau ngan puak2 bewak sambil memberi nasihat yang berguna

Anonymous said...

AIKK LORD REID ....

DARI PUKUL 7.30 KE 7.45 MENAIP ???

TAK SOLAT KE ???

MACAM MANA NAK CAKAP PASAL ISLAM KALAU SOLAT PUN TAK JAGA. MASUK SOLAT KITA PEGI BERJEMAAH DI MASJID SEKURANG KURANGNYA BALIK LEPAS PUKUL 7.45PM.

LEBIH AFDAL SAMBUNG BERJEMAAH DI MASJID UNTUK SOLAT ISYAK. SEKURANG KURANGNYA BALIK DALAM PUKUL 9.00 OM BARULAH MENGADAP PC KE LAPTOP KE !!!

JANGAN NAK BRETORIK LA DENGAN ORANG ! SOLAT PUN TAK JAGA !

ANDA TIDAK LAYAK LANGSUNG BERCERITA TENTANG ISLAM JIKA PERKARA DI ATAS PUN TAK BOLEH NAK DI JAGA !!!

ORANG UMNO PUN TAK DA LA BAGI KOMEN WAKTU MAGHRIB NI !!!

he he he gurau ngan puak2 babi DAPigs

Anonymous said...

Muahahahaha

Lord Reid tak sembahyang ghupanya ... La !!! Padan la dok sibuk menaip sampai tak sembahyang. Aaa tu nak bagi alasan lain la tu !!! Sembahyang kat rumah la !!! Apa apa la !!!

Cayalah Anon 8.33 PM...

Ngko boleh nampak 'detail' macam tu ye !!!

'Respecto La Viva'

Anonymous said...

lord reid demo ni cakap gunalah akal, kalau apa mu cakap tu stategi pas, mu dengan pamimpin pas memang akal pendek. kalau mu kata umno yang ada shahadah/ saudara seagamamu ni panghalang hudud, mu fikir dap boleh terima. apa punya bebal pemikiran si lord ni. ya allah kau bukalah pintu hati saudara ku ini supaya terhindar dari tipu daya syaitan. pemikiran umat seperti inilah mudah bagi kafir dan yahudi merosakkan mereka. tak pelik kenapa mesir sanggup tutup sempadan mungkin tahap pemikiran pemimpin mesir seperti lord dan pemimpin pas.
lord satu lagi tuan salah percaturan, kalau PR memerintah pas akan minoriti dalam PR. apa dengan suara minoriti dap nak layan kerenah inikan pas nak berdakwah dengan dap. kalau tahun 2008 di mana umno di tahap paling lemah pas hanya minoriti dalam pembangkang dengan 23 seat masakan akan datang pas boleh memperolehi lebih dari 23...paling hebat 10 je

Anonymous said...

Bro Anon 8.47pm

Biar la si mamat bengong sorang ni buat statement ke laut. Dia tengah cukup marah dengan artikel melayu atas pagar ni.

Sbb tu lah daya pemikiran dia dah lower dari normal standard. Kepala suda berasap kena asak dengan melayu atas pagar.

Good Job UMWM, keep up the good work! Kasi antam kasi panas lagi juak juak DAPigs.

Anonymous said...

Kalau arwah Fadzil Nor hidup lagi mesti dia menangis... bukan sebab terharu... tapi terkejut beruk..... sebab N.Ajis punya pasal perjuangan asal PAS dah menyimpang jauh...jadi perjuangan sekular.....

Anonymous said...

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH ...

LORD REID TAK BALAS BALIK SEBAB DAH KENA TARBIYAH DENGAN BRO 8.33 PM

ISLAM DI MULUT ... HATI PENUH DENGAN KRONI KAFIR HARBI !

WOI BANGANG ! PAS DITUBUHKAN DARI SERPIHAN UMNO SENDIRI TAU TAK ! SERPIHAN NI KELUAR SBB TAK PUAS HATI DGN DATO' ONN YG NAK BUKAK KEANGGOTAAN KEPADA KAUM LAIN !

BUKA BALIK SEJARAH PENUBUHAN PAS ! JANGAN MAIN HENTAM KEROMO CAKAP PAS PERJUANGKAN ISLAM ! AHLI KMM PADA MASA TU ADALAH JUGA ANGGOTA UMNO SEBELUM KELUAR MENUBUHKAN PAS...

BANGANG BENGONG BODOH PIANG !!!!

Anonymous said...

Lord Reid the Bewak,

Asal aku mimpi kau ada.
Panggil orang bewak tu ikut sunnah ke? Bewak pun ada sunnah ekk. Sejak ko kena balon cara menulis banyak berubah tapi maseh susah nak faham. Cuba kau kurangkan meroyan dan stick to facts. Aku pelik mengapa kau sayang sangat pada DAP. Pasal Karpal kot.


he he he gurau je dgn bewak hidup.

lord ried said...

ALOOO BEWAK GOMO........

SIAN LA ABANG KAT BEWAK GOMO TERPAKSA CAGHI CEGHITA2 BODO SUH PARTI BEWAK JADI KUAT.

PALA OTAK GOMO TADAK PILIHAN LEIN SELEIN AJAK MAKNUSIA JADI BEWAK.
KALU PARTI BEWAK LEMAH MELAYU AKAN JADI MACAM AYAM LEKAT PLASTIK KAT LEHER DIA. LAGHI SALAH....JALAN PON SALAH. NAK MENTEKADARAH LAGI SALAH SABIK DOK RIMAS LAGU MANA NAK BUANG PLASTIK TUH.

JALAN PALING BEIK....MELAYU MISTI DIPERKASAKAN. NAK PERKASKAN MELAYU KENA MENDE2 YANG ADA KAITAN NGAN MELAYU MISTI DIIDUPKAN SEMULA. KALU ABIS 4 JOTA UNTUK IDUPKAN BUDAYA MELAYU YANG HAMPIQ MAMPUIH....SEPERTI WAYANG KULIT, DIKIQ BARAT MAK YONG, KUDA KEPANG, RODAT DAN SEBAGAINYA TAKPA KALU PON MAKSIAT CAMPUQ JANTAN BETINA DAN ADA PEMUJAAN JIN UNTUK WAYANG KULIT DAN KUDA KEPANG TAKPA SABIK
NGAN 4 JOTA TU BULIH MENGUATKAN PARTI BEWAK. TAKLEH KALU KELANTAN PERABIH 4 JOTA UNTUK NAK KUATKAN PARTI PAS.

TAK HABIH NGAN PROGRAM LAGHA KEBUDAYAAN MELAYU JENIH TAIK KUCING
NI......MENTERI BEWAK YANG JAGA PENERANGAN PULAK DOK PERKASA KAN MELAYU NGAN FILEM2 HANTU. LANI KALU FILEM TADAK HANTU TAKLEH NAK MASUK TV SABIK BEWAK MENTERI YANG JAGA PENERANGAN TADAK KASI. BILA SUMA MELAYU DAH CAYA MENDE TAHYOL......MISTI PARTI BEWAK MAKIN KUAT.

LAGU TU LA KALU NAK AJAK MAKNUSIA JADI BEWAK KENA RUSAKKAN AKIDAH DEPA TU DULU.....BARGHU SENANG DEPA JADI BEWAK. SELAGI MAKNUSIA DIAJAQ MENDE2 UGAMA DAN AKIDAH ISLAMIAH SEROPA NGAN SEKOLAH SAR TU.... JANGAN DOK ARAP PARTI BEWAK JADI LEBIH KUAT.....MAMPUIH ADA LA.

he he he
gurau senda ngan puak bewak.

lord ried said...

ALOOO BEWAK2 PEJUANG MELAYU.......

PEEEERRRRKKKHH......DAH HURU HARA PON PARTI BEWAK. UDAH ILANG PEDOMAN GAMAKNYA. PALA BEWAK DAH WAT SEHABIH BEIK DAH SUH RAKYAT KELIK JADI BEWAK.

LAGU MANAHAN AYAQ BANJIQ, KAMBUIH SINI...SANA PECAH. TUTUP BAWAH ATAIH BOCOQ. BEWAK PUNYA PALA PIKIAQ LAGUMANA NAK WAT SUPAYA PITIH TADAK TAPI BULIH NAMPAK MACAM ADA. KAPLA BEWAK DOK PENING MACAM KUCING KENA IKAT KERTAS KAT EKOQ..... TIBA BEWAK LEIN KATA EKONOMI MALAYSIA NAK MAMPUIH 9 TAUN LAGI........ FUHHHHHHH DASAT LA....KENA TAGHIK SUBSIDI LA....
SABIK SUBSIDI LA EKONOMI SAMPAI NAK MAMPUIH TAUN 2019 SETAUN SEBELUM MALAYSIA NI JADI NEGAGHA MAJU. TAKLEH LA KITA NAK PELEKEH NEGAGHA MAJU NI ...... TADAK PITIH PON KALU TAKDIR NEGAGHA NAK MAJU...
MAJU LA, KALU PON GHAKYAT SUSAH NAK MENTEKEDARAH.

SUDAH JATUIH DITIMPA TANGGA BELE....BAB KENA TAIK LUMBU, ADA PULAK BEWAK NAK TUNJUK RIAK NAT WAT PARLIMEN BAGHU. PARLIMEN TU DAH BUGHUK....TADAK SELESA LA.

FUUUHHHHHHHH...... TAK BEKENAN SUNGGUH SETENGAH2BLOGGER2 BEWAK YANG BERMAMPUIH-MAMPUIHAN DOK PERTAHANKAN MELAYU, TIBA2 PERJUANGAN BEWAK2 NI DAH JADI PERANGKAP TIKUIH.... APA TIDAKNYA
TAK HABIH ISU JUDI BOLA SEPAK... MAI PULAK NAK TAGHIK SUBSIDI...LEPAIH NAK BERJOLI SAKAN DOK DALAM PARLIMEN BAGHU.

DALAM REPUTASI PARTI BEWAK SEROPA PERANGKAP TIKUIH KENA HENJAQ....TUUUUUT....TUUUUUUT SEKOQ BEWAK KAT KEDAH MUFLISI PULAK. LAGU NI LA PUAK2 BEWAK MASUK TANDAS DOK GHASA NAK KECING,
TAPI KELUAQ TAIK. BUKA DAH ZIP SELUAQ... HULUQ BATANG PELIAQ....
AYAQ KENCING TADAK, TAIK PULAK KELUAQ.

NAK SAMPAI PRU 13.... GHAMAI BEWAK2 NI PI BEREHAT KAT WAD GILA.


he he he

gurau ngan puak2 bewak

lord ried said...

ALOO BEWAK PEJUANG MELAYU........

HANG TAW TAK KONOTASI SEKOQ BEWAK........?

MEH NAK HABAQ.....

OLEH KEGHANA GHAMAI ORANG MELAYU GHUMAH DEPA KAT KAMPUNG2, TEPI SEMAK, JOH DALAM UTAN YANG BAPAK NAJIB PINDAHKAN MELAYU MASUK UTAN DALAM RMK 2, BEWAK DAH JADI TAK ASING DALAM KEHIDUPAN DEPA. PON GITU PERSEPSI BEWAK NI TENTU TADAK BEIK LA. KALU JINAK2 MISTI MENTEKEDARAH BATANG KAYU.... TAPI LIAQ TAKLEH MASUK RAPAT, BEDECUNG LAAAGHI TAK CUKUP TANAH.

ADA JUGAK DALAM SATU KAMPONG TU, SKUARD HAMBAT BEWAK. DEPA LATIH BEGHOK SEKOQ DUA...PEGHA ANJING PAT LIMA EKOQ. BEWAK NEIK POKOK DEPA CUT BEGHOK(taw pulak beghok tujuan tuan dia suh dia neik, misti dia tak amik buah, sabik dia tuan dia sughok hambat bewak).
BILA BEWAK TEREJUN.....ANJING PULAK PAKAT BELASAH... KALU TAKDAN KAT ANJING, ALAMAT KENA BATANG KAYU SAPA2 LA.

BEWAK NI, TAKLEH DIBUAT KAWAN, APA LAGI KALU KITA NAK DUKUNG. KALU DIA NEIK ATAIH PALA.....KALU PAKAI KETAYAP, JATUH NGAN KETAYAP2 SEKALI.

SABIK TU LA PUAK HANG NI AKU PANGGIL BEWAK....JAHAT, TAKLEH WAT KAWAN.

he he he
gurau ngan puak2 bewak.