Wednesday, June 23, 2010


Penulis sebenarnya mahu ’menjentik minda’ khususnya orang Melayu untuk berfikir sejenak tentang perlunya persediaan dilakukan jika di takdirkan oleh Allah Taala, pada suatu hari nanti hak hak dan keistimewaan kita sebagai orang Melayu dan bumiputera mulai hilang satu per satu akibat keghairahan dan kegilaan orang Melayu ’berpolitiking’ sehingga mengakibatkan kuasa politik berpindah kepada bangsa lain.

BAHAGIAN PERTAMA

Perlembagaan Persekutuan yang ditubuhkan pada 1957 mengandungi 183 artikel jelas menyatakan perlembagaan negara adalah berpaksikan kepada Raja Berperlembagaan, di mana Yang Dipertuan Agong sebagai Ketua Negara. Perlembagaan ini menjurus kepada tertubuhnya 3 elemen utama penubuhan Kerajaan iaitu Parlimen, Kuasa Eksekutif ( diterajui oleh Perdana Menteri ) dan Kuasa legislatif ( diterajui oleh Mahkamah Agong ). Perlembagaan telah jelas menunjukkan hak dan tanggungjawab Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri , Rakyat dan hubungan kait ketiga tiganya.

Artikel 152 dan Artikel 153, kini sering menjadi bahan momokan, cacian, ludahan dan kontroversi kepada bangsa bangsa lain.

Artikel 152


Menyatakan bahawasanya Bahasa Melayu adalah bahasa rasmi dan Bahasa Kebangsaan, walaupun rakyat diberi kebebasan untuk menggunakan bahasa ibunda masing masing selain dari Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar melainkan jika melibatkan urusan rasmi Kerajaan, Persekutuan atau Negeri serta Kerajaan Tempatan. Penggunaan Bahasa Melayu juga merangkumi proses perbicaraan dan dokumentasi di Mahkamah dan bahkan di Parlimen.

Isu Bahasa Melayu sebenarnya sudah lama bertapak sejak dari zaman Tun Abdul Razak. Pada April 2007, Menteri Penerangan Datuk Zainuddin Maidin berkata Kabinet bersetuju supaya Bahasa Melayu diterjemahkan sebagai Bahasa Malaysia agar ’sense of belonging’ dapat diwacanakan kepada seluruh kaum dan bukan hanya tertumpu kepada orang orang Melayu. Yang nyata, sebenarnya perkataan Bahasa Malaysia itu sendiri sudah diperkenalkan sejak dari zaman Tunku Abdul Rahman lagi sebagai alat penyatuan dan perpaduan antara kaum yang wujud di Malaysia.

Kontrovesi perlaksanaan PPSMI nyata memberi impak yang cukup signifikan kepada Artikel 152. Keputusan Kabinet menjadikan Bahasa Inggeris sebagai ‘lingua franca’ untuk subjek Sains dan Matematik menjadi topik perbahasan dan perdebatan hangat di kalangan para Ahli Parlimen, Pendidik, Tokoh tokoh Bahasa dan rakyat amnya. Lantaran itu Kerajaan terpaksa menghapuskan PPSMI pada 2012 seperti yang telah diumumkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, demi menjaga hati orang Melayu.

Isu ini jelas memberi gambaran betapa orang Melayu sememangya pantang disentuh dalam perihal Bahasa Malaysia sebagai Bahasa Kebangsaan. Bukan bertmaksud bahasa ibunda lain wajib diketepikan namun lebih kepada objektif untuk mengekalkan dan mempertahankan kedaulatan bahasa itu sendiri. Juga sebagai mengenang jasa Tunku Abdul Rahman dan pemimpin pemimpin serta tokoh tokoh bahasa terdahulu yang berjuang untuk memartabatkan Bahasa Melayu sehingga menjadi salah satu klausa di dalam perlembagaan itu sendiri.Artikel 153

Jelas menyatakan, Yang di-Pertuan Agong bertanggungjawab untuk menjaga hak dan keistimewaan orang Melayu serta bumiputera di Sabah dan Sarawak.

Dalam menyatakan kepentingan ‘hak keistimewaan’ ini, pihak pentadbir iaitu Kerajaan memastikan wajib diberikan kuota bagi penjawat awam, biasiswa dan pendidikan. Objektif utama Artikel 153 adalah memastikan penjagaan hak orang Melayu dan bumiputera dari kebanjiran imigran imigran Cina dan India yang menguasai sektor ekonomi pada waktu itu. Fakta sejarah, orang Cina mendominasi sektor perlombongan menjadikan bangsa Cina sebagai penduduk terkaya diikuti oleh orang India yang menguasai sektor perladangan dan getah.

Amat malang, kerana orang Melayu lebih banyak tertumpu di luar bandar dan cenderung kepada pertanian yang jelas menunjukkan orang Melayu berada pada tahap miskin, dhaif dan cukup jauh ketinggalan akibat jajahan dan perintah British sebelum tercetusnya kemerdekaan.

Dalam merangka sistem ekonomi baru selepas kemerdekaan yang mampu memberi lebih peluang sama rata kepada setiap bangsa. Kerajaan Perikatan telah menubuhkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) ( ‘New Economic Policy – NEP’) dengan tujuan untuk menghapuskan kemiskinan bagi komuniti luar bandar.

DEB di war warkan sebagai penstrukturan sosio ekonomi yang paling kontroversial ( affirmative action ) dilancarkan oleh Kerajaan Perikatan pada tahun 1971, dibawah pentadbiran Tun Abdul Razak. Polisi dibuat bagi memastikan sekurang kurangnya 30 (%) peratus kek ekonomi negara wajib dikuasai oleh orang Melayu dan bumiputera. Komuniti bukan Melayu mulai menunjukkan rasa cemas, tidak senang, tidak puas hati dengan Artikel 153.

Bersambung …


MELAYU ATAS PAGAR

6 comments:

Anonymous said...

BUKAN SAHAJA SUDAH BERSEDIA TAPI MEMANG HAK KETUANAN DAN HAK2 ISTIMEWA MELAYU DAH LAMA DIJAHANAMKAN OLH UMNO...TAK PAYAH SURUH BANGSA LAIN PERINTAH MALAYSIA PUN, ORG MELAYU (UMNO)PERINTAH LAGI TERUK DAN ORG2 MELAYU HABIS TAKAT TU JER!!!

LEBIH BAIK KITA BERSAMA2 KABUS BETUL2 UMNO NI NANTI...BIAR DIA LENYAP DR MUKA BUMI INI BARU LAH AMAN NEGARA KITA TERCINTA.....

HAK2 MELAYU BUKAN BANGSA LAIN YG MENJAHANMKANNYA TETAPI YG MENJAHANAMKANNYA ADALAH BANGSA SENDIRI YG SGT2 GILA KUASA DAN SGT2 TAMAK HALOBA, IAITU UMNO....PARASIT!!!

SAMPAI BILA MELAYU TERUS MENDERITA? BERSEDIAKAH MELAYU UNTUK MENGUBAH UMNO?..YA KITA SAMA2 BERUBAH...TIADA UMNO MELAYU GEMILANG!!!

Anonymous said...

Ok La Anon 10.21 PM ...

Tiada UMNO Melayu Gemilang ...

Siapa nak gantikan UMNO ...

PAS, PKR, DAP?

bagi le hujah dan fakta sikit bila dah choose parti yang ngko pilih nak ganti UMNO ...

kalau boleh bagi hujah dan fakta ... yang betul

Anonymous said...

maka apabila hak istimewa orsng melayu dihapuskan, hak-hak kaum lain juga perlu dihapuskan

Anonymous said...

JIKA SEKIRANYA HAK HAK MELAYU ITU DIHAPUSKAN DENGAN IZIN ALLAH TAALA, MAKA ...

ORANG YANG PERTAMA AKU CARI DAN AKU TEMPELENG DEPAN PUBLIC IALAH ...

ANWAR AL JUBURI AL YAHUDI AL DAJJAL IBRAHIM

YANG KEDUA ...

NIK ULAMA HARAM JADAH AZIZ

YANG KETIGA ...

HAJI BONGOK NAK MAMPUS HADI

DAN SETERUSNYA ...

PARA PEMIMPIN UMNO !!!

INILAH SEBENARNYA PETUALANG PETUALANG, SI KITOL MELAYU SEBENARNYA ... YANG SANGGUP JUAL MARUAH ISLAM, MARUAH ORANG MELAYU.

MELAYU DAH NAK LINGKUP MASIH NAK BERTELAGAH !!!

AKU PERCAYA JIKA BENAR DITAKDIRKAN BENAR BENAR TERJADI HAK HAK ISTIMEWA ORANG MELAYU HILANG !!!

TENGOKLAH BANGSA SENDIRI MEREMPAT ... JADI MACAM FILIPINA ... PENDUDUK MINORITI BANGSAT CINA KUASAI POLITIK DAN EKONOMI.

PENDUDUK ASAL FILIPINA ... KERJA JADI BARUA PADA CINA BANGSAT FILIPINA !!!

LU TAK CAYA ... LU BOLEH PEGI FILIPINA ... LU BOLEH TANYA SAMA PEOPLE SANA !!!

GUA DAH PERGI FILIPINA ... GUA TAU APA YANG JADI.

FILIPINA AKAN MENJADI INDONESIA SIKIT MASA LAGI ... ORANG ORANG CINA DISEMBELIH, DIROGOL MACAM DI INDONESIA.

GUA BOLEH GUARANTEE BEB !!!! TAK MUSTAHIL !!!!

Anonymous said...

calling lord of the jungle ...

calling lord reid ...

calling lord of the lord ...

lord sudah mampos !!! sebab tu tak berani nak komen lagi

lord ried said...

SALAM MENTEKEDARAH TAIK WAT PEJUANG MELAYU...
(lebih koghang ngan salam 1 malaysia jugak la)

MELAYU ADALAH BANGSA PALING MELIA DI SISI ALLAH. TAKLEH KITA NAK WAT LEBIH KOGHANG NGAN MELAYU NIH.
KEISTIMEWAAN MELAYU ADALAH MANDATORI, SABIK DAH TERMAKTUK DALAM ALQURAN. HADIS PON HABAQ LAGU TU. SAPA2 YANG MENGGUGAT KEISTIMEWAAN MELAYU....BULIH JADI KAPIAQ.

KEISTIMEWAAN ISLAM LEIN PULAK.... KALU KEISTIMEWAAN ISLAM TAK DIUTAMAKAN TAK PA. WAT SATU2 PROGRAM, KALU TAK SEMPAT SOLAT TAKPA. TAPI SETIAP PROGRAM MISTI ADA BEWAK BACA DOA.
LEPAIH BACA DOA....KALU NAK NYANYI...NYANYI LA.KALU NAK DANCING PON BULIH. TAPI JANGAN TELANJANG SAJA SABIK BERTENTANGAN NGAN BUDAYA MELAYU YANG SANGAT MELIA ITU