Thursday, March 29, 2012


KUALA LUMPUR 29 Mac - Kepimpinan di peringkat bahagian serta cawangan Umno perlu membuka pintu seluas-luasnya untuk golongan profesional cerdik pandai menyertai parti itu dan seterusnya diketengahkan sebagai calon pada pilihan raya umum.

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat parti itu kini mempunyai masalah ketandusan pemimpin gara-gara kepimpinan di peringkat bahagian serta cawangan yang menyekat kemasukan mereka ke dalam Umno.

"Umno dah berpuluh-puluh tahun tak bagi orang pandai masuk Umno, sebab itu kebanyakan doktor masuk PAS.

NONE"Ini akhirnya menyukarkan Umno mencari calon sesuai bagi menentukan kemenangan pada pada pilihan raya," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Simposium Budaya Global anjuran Sekolah Menengah Sains Muzaffar Shah di Melaka semalam.

Turut hadir Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Bekas Presiden Umno itu berkata Umno harus mengamalkan meritrokasi dalam pemilihan pemimpin untuk bertanding dalam pilihan raya umum termasuk calon luar parti bagi menentukan kemenangan dan bukannya calon di peringkat tertinggi bahagian sahaja.

"Kita nak orang berbakat dan berkebolehan (bertanding), barulah kita boleh dirikan kerajaan yang berwibawa," katanya sambil mengakui sekatan golongan profesional menyertai Umno berlaku semasa beliau sebagai pemimpin parti.

Dr Mahathir berkata kepimpinan Umno harus sedar bahawa kemenangan dalam sesuatu pilihan raya itu ditentukan oleh pengundi yang bukan ahli Umno.

"Kalau semua ahli Umno mengundi Barisan Nasional (BN) pun tak cukup untuk mencapai kemenangan, dia kena dapat sokongan orang luar daripada Umno, baru calon itu boleh menang," katanya.

Beliau berkata Umno hari ini tidak memberi peluang kepada orang luar terdiri daripada golongan cerdik pandai itu kerana keengganan ahli Umno di bahagian itu sendiri untuk menyokong calon seumpamanya.

"Sepatutnya kita terima calon yang baik ini sama ada mereka anggota parti atau tidak," katanya.

Dr Mahathir berkata Umno pada masa depan mesti merestui golongan profesional dan cerdik pandai menyertai parti itu dan tidak seperti pada masa kini di mana mereka disekat daripada menyertainya.


sumber : KL POSAgaknya berapa ramai Ketua-ketua Bahagian dan Ketua-ketua Cawangan UMNO sanggup memberi laluan kepada muka-muka baru sebagai calon 'Winnable Candidate' untuk pilihanraya umum nanti?

UMNO perlu berhenti mulai sekarang dari menyimpan puak-puak yang sudah berumur lebih 55 tahun dari menjadi ketua-ketua bahagian dan cawangan.

Terlalu lama berada di kerusi empuk akan membahayakan umur UMNO untuk jangkamasa panjang ...4 comments:

Anonymous said...

Yang pasti ade Ketua UMNO yg akan beri laluan kepada MCA letak calon ......
Kerana .......

Setiap PRU ......
DAP pasti menang ......Ini kat Cheras

Anonymous said...

Saya setuju kalau Umno ambil Ust Ridhuan Tee and Ust Pahlavi sebagai calon. Mereka ini adalah winnable candidate.

Anonymous said...

Bertuahlah kalau kami (golongan profesional) diberi peluang!!

Ramai diperingkat akar umbi akan memboikot dan menyukarkan perjalanan kami. UMNO perlu membetulkan kefahaman dan perjuangan akar umbi terlebih dahulu.

Lebih elok diletakkan calon yang dihormati (dan bersih) disetiap kawasan, dan setiap calon itu perlu mempunyai golongan ilmiah sebagai penasihat yang dapat membantu untuk membuat sesuatu keputusan.

Sisihkan kaki-kaki ampu yang selalu menjadi duri dalam daging.

Ikhlas.

Anonymous said...

sambung sikit lagi..

Aku pun sangat setuju kalo Ridhuan Tee Abdullah dipilih sebagai Wakil UMNO. Pemimpin Melayu dalam UMNO sebenarnya bersatu kerana Islam, bukan bangsa Asal. Sebab itu perpecahan selalu berlaku dalam UMNO bilamana mereka melupakan ISLAM.

Ikhlas.